Externe competitie

Team 3

2 april: Dubbelschaaks droom in duigen

We hadden het allemaal in eigen hand; een overwinning en zelfs een gelijkspel zou voldoende zijn voor de tweede plaats in de poule en promotie naar de tweede klasse. Het mocht niet zo zijn, in Oss leed Dubbelschaak 3 haar eerste nederlaag van het seizoen en gingen alle dromen in duigen. Een chronologisch verslag.

 

De stukken vallen als rijpe appelen
Normaal mag ik melden dat Jaap als eerste klaar was, maar de vijf minuten die het Geert kostte om een overwinning te boeken, is natuurlijk niet te verbeteren. In een ongebruikelijke Franse opening kreeg Geert na zes zetten een loper aangeboden die hij keurig in het doosje stopte. Van zijn tegenstander mocht de rest van de stukken er achteraan.
Bij Henk duurde het ook geen uur. Zijn tegenstander dacht zich een tussenzet te kunnen permitteren, maar ook hier ging dat ten kostte van een loper. Hij probeerde het nog wel even, maar Henk liet zich niet van de wijs brengen en ruilde wat, won wat pionnen en een kwaliteit en toen geloofde zijn tegenstander het wel.

 

Het begin van het einde
Na deze twee overwinningen leek het mij verstandig remise aan te bieden op bord één. Gezien mijn onnauwkeurige spel in de opening, ook een beetje ingegeven door angst om meer fouten te maken. Mijn tegenstander vond het geweldig en accepteerde binnen 3 seconden.
Op bord zeven speelde Joop tegen het grote talent van OSV 3. In een stijl die wij van Jaap kennen, kreeg Joop een aanval over zich heen waar hij zich keurig tegen verdedigde. Zijn koningsstelling miste wel de robuustheid die tegen dit soort aanvallen noodzakelijk is en daarom was een klein foutje meteen fataal.

 

Het midden van het einde
Grote ommekeer kwam toen Jaap en Reinder moesten capituleren. Beiden hadden kansen, maar het mocht niet zo zijn. Jaap speelde de opening keurig, kon niet een aanval opzetten, maar had initiatief. Zijn Dc5 was het begin van een combinatie die hem eerst één en later een tweede pion opleverde. Hij beloofde me voor de winst te gaan. Probleem hierbij waren de zeer actieve positie van de toren en met name koning van zijn tegenstander. Dat dit de doorslag zou geven was voor velen een verrassing en zeker ook voor Jaap die gedesillusioneerd moest opgeven.
Reinder speelde het Evans-gambiet en kreeg de meest spannende stelling van de middag op het bord. Meerdere stukken die tegelijkertijd in stonden, een stuk voor drie pionnen etc. Helaas beging Reinder een fout met Lb7, waardoor hij zijn loper niet meer terug zag en het resterende eindspel kon hij niet meer houden.

 

Het einde van het einde
Het derde Liempse punt kwam op naam van Hans. Ik had hem al vroeg gevraagd op winst te spelen en dat deed Hans heel voorzichtig. In een heel oeilijk middenspel hield hij het hoofd koel en toen stukken werden geruild pakte zijn tegenstander terug met de g-pion en dat mocht echt niet. Stukverlies en partijverlies waren het gevolg.
En dan blijft Bart over. Hij streed tot het bittere einde, maar dat was ook werkelijk bitter. Twee paarden en een loper drongen zijn dame en torens naar vervelende velden en de druk werd verder opgevoerd door de hulp van de dame. En als de druk te hoog oploopt dan moet er iets meegeven en dit geval was dat de zwarte stelling. Geheel in stijl liet Bart zich mat zetten, waarmee de 4,5 – 3,5 nederlaag een feit was.

Conclusie
Op deze laatste wedstrijd na een uitstekend seizoen van ons team. We zijn nog niet sterk genoeg om in de tweede klasse mee te doen, maar met wat extra training kunnen we volgend jaar weer meedoen voor de prijzen. Fijne vakantie en tot dan.

 

14 maart: Dubbelschaak 3 maakt de competitie bloedstollend

Met nog een ronde te gaan is het bloedstollend spannend aan kop van klasse 3C. Dubbelschaak won van medekoploper Kentering en geheel onverwachts ging de andere koploper, Triple Pion, onderuit tegen Gardé. Daarmee komen Kentering, Triple Pion en Dubbelschaak alle 3 op 9 punten en staat de onderlinge confrontatie tussen de eerste twee op 31 maart gepland.

 

De eerste twee uitslagen
Zoals te doen gebruikelijk was Jaap als eerste klaar. Zelf had hij 13 minuten nagedacht, zijn tegenstander een uurtje meer. Dat liet onverlet dat Jaap hem volledig overspeelde en het eerste punt pakte.
Zelf speelde ik op bord 2 met wit. Meteen in de opening was ik het initiatief kwijt, maar mijn verdediging hield ik keurig op orde. Dat ging wel ten koste van een heel passieve loper. Na ruim 20 zetten werd die loper een beetje wakker en begon ik weer aan aanvallen te denken. Helaas de eerste zet in die richting was een blunder, kostte een stuk en dat vertrouwde ik mijn tegenstander wel toe. Stand 1-1.

 

Speculatief stukoffer
Henk zette ons weer op voorsprong. Op bord 5 had hij al vroeg een stuk gewonnen. Het was me niet eens opgevallen, maar het schaakt wel een stuk lekkerder. Toen zijn dame en toren zich diep in vijandelijk gebied begaven werden de dreigingen zijn tegenstander te veel.
Paul bemande bord 1 en deed dat met verve. Zijn St. George kan nog wel eens voor een onderontwikkelde damevleugel leiden en dat gaf zijn tegenstander waarschijnlijk het idee om een stukoffer te plaatsen. Speculatief, maar gezien de weinige troepen in de buurt van de zwarte koning niet onlogisch. Maar als er gerekend moet worden, dan is er niemand in het derde die Paul verslaat. Met Tf6 en Pg6 wist hij zijn stelling te plomberen en dat dreef zijn tegenstander tot wanhoop. Toen alle hoop al uit zijn stelling was gaf hij een tweede stuk weg en werden de handen geschud. Stand 3 – 1.

 

Kentering komt weer terug
Bart speelde met zwart op bord 7 en hij speelde goed. Hij won enkele pionnen en had constant het initiatief. Ergens in het middenspel ging er wat mis en verloor Bart een loper, maar ter compensatie had hij nog wel drie extra pionnen. Grote nadeel was dat die allemaal op de kleur van de loper stonden. Zijn tegenstander speelde dit keurig uit en een voor een werden de drie pionnen er nul en was het pleit beslecht.
Buurman Joop aan het achtste bord speelde een hele evenwichtige partij. Heeft hij dit seizoen nog wel eens een stuk kado gedaan, zaterdag speelde hij behoedzaam en zocht daarnaast naar mogelijkheden om in de zwarte stelling te penetreren. Het evenwicht werd niet verbroken en de heren gingen een eindspel in, zonder stukken, waar Joop een pionnetje achterstand had. Helaas had zijn tegenstander de lessen over oppositie heel goed geleerd en dat werd Joop te veel. Stand 3 – 3.

 

De ontknoping
De partij van Geert op bord 3 was lang spannend. Vanuit het Frans waren de schermutselingen met name op de damevleugel en Geert leek een klein beetje beter te staan. Helaas bleek dat niet voldoende en na een algeheel afruil bleef een ongelijk lopereindspel over. Zijn tegenstander moest dat nog proberen te winnen gezien de andere partij die nog bezig was, maar Geert was op zijn hoede.
Als laatste partij in de hele zaal eindigde die van Hans. Van de zijlijn een moeilijke partij, zeker omdat de spanning in het centrum door beiden lang gehandhaafd bleef. Pas laat in de partij gingen de eerste pionnen eraf, maar de spanning in het centrum bleef. Dat resulteerde in een mooie combinatie van Hans die een stuk opleverde. Nu was er nog maar een kans voor zijn tegenstander; alles naar de koning. Hans hield het hoofd koel, pakte onderweg een tweede stuk mee en net voor zes uur mocht hij zich matchwinnaar noemen. Triple Pion moet hem heel dankbaar zijn! Eindstand 4,5 – 3,5.

Een geweldige overwinning van het derde, waarmee promotie naar de tweede klasse weer een hele reële optie is geworden. Of dit goed is of vervelend weet ik eigenlijk niet. Wat als een paal boven water staat is dat wij het enige ongeslagen team in onze klasse zijn en daar mogen we trots op zijn.

 

31 maart de laatste wedstrijd bij OSV 3 in Oss.

 

12 februari: Wederom nipte overwinning voor Dubbelschaak 3

 

Dubbelschaak 3 blijft het fantastisch doen deze competitie. In Helmond tegen jeugdschaakvereniging De Pionier werd een kleine overwinning geboekt. Hiermee blijven de Boxtelaren dit jaar tot nu toe ongeslagen.

 

Van achterstand naar voorsprong
Omdat we deze keer maar zeven man op de been konden brengen, begonnen we met een achterstand. Dit werd snel weer ongedaan gemaakt door Henk en Diederik, de enige twee die niet tegen jeugdspelers aantraden. Diederik speelde op bord 1 en kreeg in een Spaanse partij al na 15 zetten een stuk aangeboden. Dat werd met een lach geïncasseerd. Met de moed der wanhoop probeerde zijn tegenstander nog iets van zijn stelling te maken, maar al snel zag hij het onmogelijke hiervan in.
Henk speelde, samen met zijn tegenstander, in een tempo wat zelfs twee jeugdspelers onwaardig is. In 2 uur hadden de heren er ieder 50 zetten uitgegooid. Daarin had Henk een pion mee gesnoept en in een eindspel met zware stukken wist hij goed de druk op te voeren. Zijn tegenstander kon all dreigingen niet meer pareren en feliciteerde Henk.

 

Voorsprong wordt uitgebreid
Curd wilde snel naar een verjaardag en had zichzelf op het laagste bord geposteerd. Zijn inschatting dat zijn tegenstander snel zou spelen klopte, dat hij daarom snel zou winnen, klopte niet. De opening was gelijkmatig, het middenspel was meer voor Curd, maar nog steeds niets om meteen het punt binnen te slepen. Een alles of niets poging van de Dubbelschaker pakte uiteindelijk goed uit, hoewel zijn tegenstander het na een stukoffer nog beter had kunnen spelen.
Bart voegde hier een remise aan toe. In één van de spannendste partijen van de middag offerde zijn tegenstander een kwaliteit voor enkele pionnen én promotiedreiging. Bart moest dit heel secuur spelen en deed dat uitstekend; complimenten hoe hij in geen enkele val is getrapt.

 

De overwinning wordt veilig gesteld
Uiteindelijk stelt Reinder de overwinning veilig. Hij speelt een sterk seizoen en samen met Henk is hij topscoorder van het team. Ook deze keer was zijn opbouw weinig spectaculair en op een gegeven moment leek het potremise met beiden een dame, toren en 4 pionnen op dezelfde rijen. Activiteit is dan belangrijk en dat lukte Reinder het beste. Ineens kreeg hij de kans de dame voor een toren te winnen en er had zelfs meer ingezeten als hij nog iets verder had gekeken. Maar ook dit was ruim voldoende voor zijn overwinning en die van het team.

 

En verder niets
Helaas stokte hier de productie. Joop had in het middenspel over het hoofd gezien dat zijn toren twee keer in stond en met zo’n grote achterstand is het onmogelijk nog een goed resultaat te bereiken.
Jaap deelde in deze malaise. Heel lang bleef de partij in evenwicht maar langzaam maar zeker werd Jaap minder zeker en zijn tegenstander pikte dat op. Hij drong Jaap steeds verder naar achter en mocht het punt bijschrijven.

 

Kleine overwinning
De overwinning had nog wat groter uit kunnen pakken, maar met 4,5 – 3,5 zijn we heel tevreden. Hierdoor staan we derde in onze klasse en volgende keer strijden we om de tweede plaats als De Kentering 2 op bezoek komt in Boxtel. Ook zij hebben dit seizoen nog niet verloren. Dat wordt een spannende wedstrijd.

 

11-01 Eindelijk een overwinning voor het derde

Na drie gelijke spelen is het Dubbelschaak 3 eindelijk gelukt om een overwinning te boeken. In een spannend duel werd Gardé 3 met nipte cijfers verslagen. Matchwinnaar werd Paul die het beslissende punt over de streep wist te trekken. Een chronologisch verslag.

Snelle overwinningen
Beneden werden twee partijen gespeeld, omdat onze speelzaal niet per rolstoel bereikbaar is. In één van die partijen kreeg Bart al in de opening een dame aangeboden en dat betekende het einde van de partij. Zijn tegenstander probeerde het nog even, maar Bart bracht het punt keurig binnen.
Zoals gebruikelijk was Jaap ook snel klaar. In een, wat mij een gelijkwaardige stelling leek, won Jaap een kwaliteit met bovendien aanval. Dat is een kluifje naar de hand van onze jeugdspeler, die tussen Kerst en Nieuwjaar zich zeer goed had geweerd in het Brabants jeugdkampioenschap. Met enkele nauwkeurige zetten spande hij een matnet waar geen ontkomen meer aan was. 2-0.

Stand weer in evenwicht
Na dit goede begin kwam de terugslag. Allereerst overzag Joop een tussenzet, waarna zijn stelling meer op een ruïne leek, dan een verdedigbare schaakstelling. Hij probeerde het wel, maar hij moest snel het onvermijdelijke onder ogen zien.
Ook Henk, goed voorbereid, speelde beneden. Zijn opening ging niet lekker, hij verloor een pion en zijn koning stond op de tocht. Hij vond compensatie in diverse penningen en dat leek voldoende voor een half punt. Het afruilen van de dames was echter fout en kostte hem de partij.
De door Curd geliefde Franse opening werd heel actief aangepakt door zijn jeugdige tegenstander. Hij offerde een pion voor een grote ontwikkelingsvoorsprong en Curd zocht naar mogelijkheden om zijn koning in veiligheid te brengen. Dat lukte wonderwel, hij kreeg zelfs aanvalskansen. Net toen het moment van oogsten was aangebroken, liet Curd zich misleiden door een matdreiging van wit, terwijl hij zelf veel sneller zou zijn geweest. Remise was daarna logisch. Tussenstand 2,5 – 2,5

Paul slaat toe
Nog drie partijen te gaan. Na een Russische opening had Hans met wit de zwarte dreigingen geneutraliseerd en hij kon misschien weer aan aanvallen gaan denken. Een strategisch remise aanbod kon Hans, naar eigen zegge, niet afslaan. Gezien de stand op de overige borden een goede keuze.
Vanaf de eerste zetten stond Paul al lekker, alleen was hij in het middenspel wat onnauwkeurig, zodat zijn tegenstander er optisch beter voor kwam te staan. Maar zoals gebruikelijk werden alle dreigingen, ook in tijdnood, geneutraliseerd. Daarna bracht de c-pion, die Paul in de opening kado had gekregen,de beslissing. De vergelijking met Donners “lief klein ding” dient zich aan.
Traditiegetrouw was Reinder toen nog aan het spelen. In een stelling die hij niet meer kon verliezen kon hij nog op winst spelen, maar uit teambelang koos hij voor een veilige remise. Daarmee was onze eerste overwinning een feit, 4,5 – 3,5.

Met nog drie wedstrijden te gaan zijn we nog steeds ongeslagen. De twee onderste teams en de koploper staan nog op het programma, dus nog genoeg uitdaging om dat vast te houden.
Volgende wedstrijd tegen Pionier 1, de jeugdschaakclub uit Helmond. Tot dan.

 

30-10 Triple Pion en Dubbelschaak in balans

De seizoensouverture bracht ons deze keer naar een verzorgingstehuis in Eindhoven, waar Triple Pion haar thuiswedstrijden speelt. Over de temperatuur hoef je je dan geen illusies te maken, die is en blijft rond de 25 graden. Maar we kwamen om te schaken en dat werd heel spannend.

Joop was als eerste klaar, na een uur, maar dat kwam omdat zijn tegenstander niet kwam opdagen. Niet leuk , maar wel een punt. 1-0
Op bord 1 was Jaap niet veel later klaar. In sneltreinvaart ruilde hij zo veel mogelijk af en zijn tegenstander deed in het zelfde tempo vrolijk mee. Twee torens en een paard belven aan beide zijden over. De heren probeerde dat nog even, maar de remise was onvermijdelijk. 1,5 – 0,5.

Henk speelde waarschijnlijk de beste partij van ons allemaal. In een aangenomen damegambiet bleef zwart aan zijn gewonnen pion hangen en daar was Henk niet van onder de indruk. Hij ontwikkelde zijn stukken naar gezonde velden en begon zijn aanval in het centrum. Dat resulteerde in dubbele aanval en zijn tegenstander was hiervan zo onder de indruk dat hij zijn dame weggaf. Toen hij zich dat realiseerde stak hij meteen zijn hand uit. 2,5 – 0,5
Een gezonde voorsprong, maar een rondje langs de velden deed me erg schrikken. Vier partijen stonden slecht tot verloren en de vijfde was waarschijnlijk remise. Oeps!

Paul kwam op bord twee al snel in de problemen en zocht zijn heil in het bouwen van valkuilen in de stelling. Zijn tegenstander wilde er op de één of andere manier niet in trappen en Paul gooide de handdoek in de ring. 2,5 – 1,5.
Bij Hans op bord vier gebeurde bijna exact hetzelfde. In eens stelling met Franse motieven moest hij zijn witveldige loper met veel kunst en vliegwerk ontwikkelen. Dat kostte veel tempi en die gebruikte zijn tegenstander om de aanval te zoeken en Hans’ koning in het centrum te houden. Ook Hans probeerde nog om te swindelen, maar werd onherroepelijk mat gezet. 2,5 – 2,5

Sjors, onze nieuwe aanwinst, speelde een gedegen partij op bord 3. Tegen een sterke tegenstander werd hij al snel in de verdediging gedrukt, maar daarin wist hij steeds een goede oplossing te vinden. Net toen ik dacht dat hij het lek boven had, werd er afgewikkeld naar een toreneindspel, waarin Sjors iets te veel pionnen achter stond. Uiteindelijk moest ook hij zijn tegenstander feliciteren. 2,5 – 3,5

Om Sjors een kans te geven om een tegenstander van zijn eigen niveau te treffen had ik vlak voor de wedstrijd met hem gewisseld van bord. Achteraf was dat grote onzin, omdat de man aan bord 8 vijftig punten meer had. Na een ongebruikelijke konings-indische opening dacht ik een pion te winnen door op h3 te slaan. Dat klopte, maar de penning die mijn tegenstander in de stelling had gebracht kostte me een kwaliteit. Gelukkig kwam daar ook nog een pion voor terug, zodat de partij redelijk in evenwicht was. Met een aanval in het centrum kwam ik zo goed als gewonnen te staan, maar dat gaf ik in één zet weer weg. Een pilsje, doorzettingsvermogen en enkele mindere zetten van mijn tegenstander, maakte het toch nog een leuke middag voor mij. 3,5 – 3,5

Reinder was als laatste bezig en vroeg me of hij remise mocht aannemen. Ik gaf hem de vrije keuze en hij koos er voor om door te spelen. In een pionneneindspel met loper tegen paard had zijn tegenstander een doorgebroken pion, maar zijn loper was er niet ter ondersteuning. Deze pion kon doorlopen als Reinder zijn koning te ver in de vijandelijke linies zou brengen en daar leek het even op. Andere spelers van Triple Pion telde het punt al bijna, maar Reinder was op zijn hoede en vluchtte alsnog in remise. 4-4

Goed begin van de competitie tegen een, op papier, sterkere tegenstander. Op 26 november spelen we thuis tegen ODI 1, een tegenstander om rekening mee te houden. Zij wonnen de eerste wedstrijd met maar liefst 7,5 – 0,5. Een gewaarschuwd team telt voor twee!