Externe competitie

Team 2

Dubbelschaak wint met 7-1 en voorkomt zodoende degradatie!

Bij de speech van Stukkenjagers voorman Cesar Bekx kondigde hij aan, dat Stukkenjagers 4 moest spelen tegen Dubbelschaak 97. Hij wist niet, dat wij zo"n grote club waren. Vervolgens maakte Gilion vrij snel remise en ging het bij de andere borden nog gelijk op. Vrij plotseling vielen echter vijf borden vrijwel gelijk in ons voordeel uit. Niet zonder geluk aan onze kant. Bij Hans overzag de tegenstander een penning. Hij had de pion al vast en de zet zou dameverlies opgeleverd hebben. Hij zette de pion terug, zuchtte en gaf op. Niels verloor in de opening een pion, maar kreeg met z'n open lijnen druk en overrompelde zijn tegenstander met een mooie combinatie. Ebe speelde een solide partij en won ook. Gerard maakte er weer een potje van, maar gelukkig een mooi potje. Hij won ook. Michel moest wel hard werken, maar het lukte hem ook een overwicht in winst om te zetten. Bleven nog twee partijen over, Tom en Sjors. Tom was eigenlijk de speler die met goed spel een pion had gewonnen en voor een regelmatige en door ons verwachte winst zat te vechten. Maar zoals zovaak werd zijn inspanning slechts beloond met een remise toen hij ineens in een eeuwig schaak mechanisme van de tegenstander terecht kwam. Tenslotte Sjors. In een volledig dichtgeschoven stelling had Sjors een slechte loper en een paard tegen zijn tegenstander twee paarden. Met veel meer speelruimte voor de tegenstander werd er lang heen en weer geschoven. Toch wist Sjors zijn paard op een gunstig veld te manoeuvreren en plotseling gaf zijn tegenstander een pion weg. Plotseling stond hij gewonnen. Uitslag 7-1 voor DS 2. Iedereen was onder de indruk, want ineens degradeerden we dus niet.

 

Hans H

 

Dubbelschaak 2 speelt gelijk tegen titelkandidaat Checkmate uit Weert 4-4.

Maar Dubbelschaak 2 is nog steeds niet veilig voor lijfsbehoud in 1ste Klasse B.

 

Dubbelschaak 2 speelde zaterdag 10 maart thuis tegen Checkmate uit Weert. Doel van deze wedstrijd is winnen voor lijfsbehoud in de 1ste Klasse B. Geestelijk werd er hard gevochten aan de borden en uiteindelijk werd er een 4-4 stand op het papier toevertrouwd.

Hans op bord 1 sleepte een geweldig punt binnen en Tom maakte een gedegen remise waar. Bij Gilion stagneerde de denkmotor en moest helaas een 0 noteren op bord 2. Evenals bord 4 bemand door Niels en bord 5 bemand door Michel kregen de 0 genoteerd. Ebe op bord 6 sleepte er een 1/2 puntje uit dankzij tig keer de loper op het goede veld te zetten. Martin op bord 7 en Gerard op bord 8 sleepten allebei het punt binnen. Resulterend staan er 3 ploegen op 4 punten, te weten WLC2, Garde 2 en Dubbelschaak 2. In de laatste wedstrijd uit tegen de goed spelende Stukkenjagers 4 uit Tilburg zullen de punten binnen moeten rollen. Het schavot is ons flink genaderd om het een klasse lager te spelen. Motto voor de 31ste maart "aan de bak".

 

Vrouwe Fortuna lacht Dubbelschaak 2 toe

winst 5-3 tegen de Pion 4.

 

Zaterdag 11 februari 2012 uit tegen de Pion 4 in Roosendaal. Het was onomkombaar dat er gewonnen moest worden om het degradatiespook te ontlopen. Er zou hoe dan ook tot op het bot gestreden moeten worden. 13.00 uur werd er gestart. Op bord 1 had Hans weinig problemen met zijn tegenstander en scoorde het punt. Bord 2 met Tom achter de zwarte stukken werd een van de cruciale partijen. Tom gaf zijn pion op c5 en kreeg deze niet meer terug. Zijn tegenstandster begon te kloppen op de poort van de zwarte koning. Echter zij maakte een fout en Tom kon alsnog een punt veilig stellen. Bord 3 werd een nare nachtmerrie voor Gilion. Wat hij ook probeerde het lukte niet en gaf zijn partij op. Bord 5 werd remise toen ook Martin zijn bijzonder cruciale partij tegen alle verwachringen in op bord 8 wist te winnen. Niels op bord 4 stond wel een pion voor. Ebe op bord 5 speelde een solide remise zonder te forceren. Op bord 6 maakte Michel korte metten met zijn tegenstander en sloot langzaam de stellng voor zwart en deze gaf dan ook op. Bord 7 werd, op eigen verzoek, bemand door onze trouwe Rotterdammer Gerard. Hij speelde scherp en het leek of hij in zeer kort tijdbestek zijn tegenstander naar zijn strot zou grijpen. Echter hij had blijkbaar niet gerekend op een ontketend zwart paard van zijn tegenstander en verloor alsnog zijn pot. Bord 8 werd een van de cruciale partijen van deze middag. Martin kwam een pion voor gaf deze weer weg voor gecompliceerd spel kwam een stuk achter en mede door zijn sterke dame op de d-lijn wist zijn zwartvelderige loper de dame te vangen van zijn tegenstander. De koning ging precies in de diagonaal staan van zijn witte dame en zonder nadenken speelde Martin van loper naar een veld waardoor de witte dame viel. Eindstand 5-3. Opgelucht werd er ademgehaald en koers gezet naar Boxtel. De volgende tegenstander wacht weer en wel thuis het sterke Checkmate en eind van mart naog uit tegen het ook zo sterke Stukkenjagers 4 in Tilburg.

Pikant detail van deze middag was dat voor de 1ste tijdscontrole alle partijen gespeeld waren.

 

Martin van Driel

 

Dubbelschaak 2 verliest van Garde 2 met 5-3

Mooie winstpartij van Sjors

 

Zaterdag 7 januari in Grandcafe Rembrandt werd de vierde ronde afgewerkt 1ste klasse NBSB. Dubbelschaak 2 ontving Garde 2 uit Maarheeze. Een wedstrijd van erop of eronder. Er zou matchpunten binnengesleept moeten worden. Vol goede moed werd aan de schaakstrijd begonnen dat uieindelijk in een nachtmerrie danwel slechte droom eindigde. Bord 1 werd uiteraard bemand door Hans en deze wist er een remise uit te slepen alhoewel Hans na afloopt zei dat hij de winst heeft gemist. Bord 2 was Gilion met de witte stukken bezig en ook deze partij eindigde in remise. Een van de laatsten die de winst in het eindspel uiteindelijk binnensleepte was Tom. Bord 4 werd bemand door onze Rotterdammer Gerard. Hij speelde met wit een mooie partij echter overgaand in het middenspel naar het eindspel ging het helemaal mis, helaas een verliespunt. Bord 5 werd Michel getracteerd op de Grob opening en de partij werd tweesnijdig, echter verlies voor onze speler. Bord 6 werd opgesteld Sjors. Voor de tweede keer werd hij in het tweede opgesteld en scoorde een vol punt. Met 1 1/2 punt uit twee is dit een schitterend resultaat. Op bord 7 werden de zwarte stukken beroerd door Martin. Hij speelde sloide echter bij een combinatie verslikte hij zich in de sterke lopers van zijn tegenstander en op bord 8 speelde Ebe. Ondanks een stuk met twee pionnen achter kreeg hij in het eindspel zelf de kans om het af te maken. Echter Ebe zag ht niet en zijn tegenstander incasseerde het volle punt.

 

Tja de degradatieplaats komt aardig in het zicht voor het tweede. Met nog drie wedstrijden te gaan, uit tegen de Pion 4 Roosendaal, thuis tegen checkmate uit Weert en uit tegen de Stukkenjagers uit Tilburg zal hoe dan ook de punten gepakt moeten worden.

 

Martin

 

Dubbelschaak 2 bij Kemppion: slecht en goed nieuws uit Steensel.

Na onze verliespartij tegen HMC en gelijkspel tegen WLC konden we in de middenmoot komen als we Kemppion evenals vorig jaar zouden verslaan. Martin had vooruit gespeeld en naar eigen zeggen lukte niets. Hoewel we met 1-0 achter stonden begon de middag goed.

Vooral aan de borden 5, 6 en 7 stonden Michel, Gerard en Ebe kansrijk. Michel nam met wit een dubbelpion voor lief om zwart vast te zetten door veld d6 met een loper te bezetten en de rochade te verhinderen. Door zetverwisseling verloor zijn tegenstander een loper en na nog heel wat zetten incasseerde Michel een punt en was de tussenstand gelijk: 1-1.

Sjors debuteerde op bord 3, waar hij knap remise speelde. Tegen de Franse verdediging speelde hij de ruilvariant en toen een toreneindspel op het bord kwam werd de vrede getekend. Een knappe prestatie!

Met zwart had Gerard een ongelooflijk originele stelling. De koningen stonden allebei centraal, de zwarte stukken stonden behoorlijk verspreid over het bord, terwijl wit met paard en dame de zwarte koning bedreigde. Gerard kwam een kwaliteit voor, kwam in tijdnood, kon gewonnen komen te staan, maar door ultieme tijdnood gaf hij het op de 40e zet weg. Hij speelde als rouwverwerking nog heel lang door, maar kon het onvermijdelijke niet vermijden. Een mooie partij voor op de website.

Vorige keer tegen WLC had Ebe gewonnen en het matchpunt voor ons binnen gehaald. Hij bekende eerder remise aan te hebben willen bieden. Daarom zei ik hem vooraf dat hij geen remise mocht aanbieden zonder overleg. Hij kwam een kleine kwaliteit voor, maar zwart stond met toren en paard aktiever dan Ebe met 2 paarden en een loper. Ik weet niet hoe, maar Ebe had de winst voor de tijdcontrole gemist. Toen de match al lang beslist was werd de vrede getekend. Aan de lagere borden hebben we de winst laten liggen (op Michel na), maar was het tenminste nog spannend.

Aan de hogere borden verliep de middag ronduit slecht. Op bord 1 kreeg ik het Budapester Gambiet tegen. Kwam mijn pion voor met een wat verkrampte stelling, dacht op de 15e zet een half uur na om een goed plan te vinden en hoewel ik de juiste voortzetting overwoog koos ik voor slappe nietszeggende zetjes. Na een tactische wending over het hoofd gezien te hebben werd ik er vlot vanaf geschoven. Slecht gespeeld, terecht verloren.

Nielsje op bord 2 speelde met zwart een Siciliaanse partij. Mijn indruk was dat hij een gelijke stelling kreeg, maar hoe hij het precies weg heeft gegeven weet ik niet. Sinds zijn glorieuze “Walhoofdjaar” zijn we niet meer gewend aan een 0 voor Heijstek junior.

Tom kwam er op het vierde bord niet echt aan te pas. Met zwart kon hij zich niet goed ontwikkelen en kwam ook nog een pion achter. In een eindspel met torens en lopers was hij helaas kansloos.

Kortom: Kemppion was veel te sterk en de kansen die Ebe en Gerard kregen hebben ze niet gepakt. Maar het voordeel van een dikke 6-2 nederlaag is dat het nooit aan één partij gelegen kan hebben.

De komende 2 ronden moeten we tegen de nummers 6 (Garde 2) en 8 (De Pion 4). Daar moeten we van kunnen winnen en ons handhaven. Daarna wachten de koplopers Checkmate en De Stukkenjagers waar alleen een wondertje ons kan redden.

Nu het eerste geen kampioen kan worden denk ik dat het 2e de komende 2 partijen in de sterkste opstelling moet aantreden.

De oplettende lezertjes zijn natuurlijk nog in afwachting van het goede nieuws dat in de pakkende kop beloofd is. Ze worden niet teleurgesteld! Na onze partijen speelden Sjors en uw vliegende reporter tafelvoetbal tegen gamekoning Michiel. Met vlot combinatiespel werd hij van de glasmat getikt. Een enthousiaste menigte (Tom) genoot zichtbaar en even, heel even, vergaten Sjors en ik onze smadelijke teamnederlaag en konden we de hele wereld weer aan. Op naar het oliebollentoernooi!

 

 

Dubbelschaak 2 gelijk tegen WLC 2, 4-4

Invalbeurt Jaap eindigde in remise. Ebe matchwinnaar voor gelijk spel.

 

Zaterdag 26 november 2011 kwam WLC2 uit Eindhoven op bezoek. Zij kwamen voor de winst aldus hun temacaptain. Het werd een gelijk spel 4-4. Bord 1 werd bemand door Hans. In eerste instantie leek het erop dat hij onder de voet werd gelopen. Maar zoals de hitnummer van Queen Under Pressure sleepte Hans er een remise uit. Bord 2 speelde Gilion als vanouds een scherp partijtje. Een ver opgerukte witte pion deed de das om voor zijn tegenstander (voor analyse zie het beveiligde gedeelte van de homepage). In verband met afwezigheid van Tom plaatste teamcaptain Martin zich op bord. Hij kwam zowaar een pion voor te staan. Meestal is het andersom. Naar het eindspel toe speelde de zenuwen parten en liet Martin zijn dame slaan. Had hij beter niet kunnen doen. Maar ja achteraf is altijd alles beter. Remise werd de uitslag.

Niels op bord 4 kreeg een Franse verdediging tegenover zich en wilde het scherp maken door een pionoffer dat door zijn tegenstander niet werd aangenomen. Ook deze partij eindigde in remise. Bord 5 werd opgesteld Michel. Hij kreeg een draak op het bord en op een gegeven moment ging het fout. Een nul werd genoteerd voor Michel. Jammer. Bord 6 speelde met wit Gerard. Gelijk al in de opening kwam er een Wild Westpartij op het bord waar John Wayne jaloers op kon zijn. Alsof Jac Haring herrezen was. Paw Paw en zwart ging er met de buit vandoor en Gerard ontgoocheld achterlatend. Bord 7 speelde Jaap als invaller. Hij deed het goed en stond zelfs op een gegeven moment gewonnen volgens Niels. Echter de strijdbijl werd begraven en de spelers kwamen remise overeen. Bord 8 gaf de doorslag voor gelijk spel. Ebe had nog overwaogen om remise aan te bieden. Echter hij had zijn supersterk paard dat dit fataal werd voor zijn tegenstander. Een geluk voor het team dat Ebe in het begin geen remise aanbod.

Stand 4-4.

 

Zaterdag 17 december 2011 uit tegen de Kemppion uit Eersel. Speellocatie in Steensel. Om maar met een nummer van Queen te eindigen THE SHOW MUST GO ON!!!!!!!!

 

Martin van Driel

 

Dubbelschaak 2 krijgt stevig klop in Den Bosch tegen HMC4 het werd 6-2. Zaterdag 29 oktober 2011 werd de uitwedstrijd tegen HMC4 uit Den Bosch gespeeld in de Biechten. Nog voor wij wegreden kwam Tom tot grote ontdekking dat er 4 zomerbanden met velgen in zijn auto lagen. Stel dat het wegdek bij HMC vol kraaienpoten zou liggen. Enfin dankzij de geblindeerde ramen, wel handig om van binnen naar buiten te kijken, echter niet andersom, werd de auto van Tom in een handomdraai omgebouwd. De auto is nu zelfs voorzien van stalen gepanseerde autodeuren. En mocht de auto het onderweg beheven dan hadden we altijd nog 8 autobanden die ons veilig naar HMC4 zouden brengen. Net over 13.00 uur werden de eerste zetten op de borden geproduceerd. Niels had zijn wedstrijd vooruit gespeeld tegen een tegenstander met heeeeeeellllll wat jaren schaakervaring. Een solide remise werd de einduitslag van deze partij.

Invaller Geert Tiellemans mocht bord 6 bemannen. Was de laatste die nog bezig was echter zijn tegenstander had een loper tegen een pion en dat was een beetje teveel voor Geert. Bord 1 werd bemand door Gilion en deze won zijn partij omdat zijn tegenstander door de vlag ging. Hij dacht dat hij nog 10 seconden bonus per zet zou ontvangen. Echter de realiteit was onverbiddelijk en hij moest zich gewonnen geven. Op bord 3 speelde Gerard. Speciaal overgekomen uit Rotterdam via Chaam. Hij bouwde zijn partij mooi op en op een gegeven moment ging er iets mis en moest de nul incasseren. Op bord 4 speelde Tom tegen de teamcaptain van HMC4. Het was een mooi maar moeilijk potje dat uiteindelijk remise werd. Op bord 5 speelde Michel een ruig potje. In eerste instantie dacht ik dat de stelling van zijn tegenstander in een mum van tijd opengereten werd. Echter Michel verloor nog uiteindelijk. Op bord 7 speelde Ebe zijn opening waarmee hij Peter Boll tot remise dwong. Zijn tegenstander pakte het voortvarend aan en won de partij. Op bord 8 speelde Martin tegen een speler, die volgens Rene Olthof al meer dan 50 jaar schaakervaring heeft. En daar kwam Martin achter en verloor zijn partij. Eindstand 6-2 voor HMC 4 uit Den Bosch. Op naar de volgende wedstrijd die zal plaatsvinden op 26 november 2011 in Boxtel tegen WLC2 uit Eindhoven. Ben benieuwd.

 

Martin van Driel