Externe competitie

Dubbelschaak 3

 

SPECTACULAIR

Zaterdag 29 maart streden HMC5 en Dubbelschaak 3 om te bepalen wie de rode lantaarn zou dragen en wie nog een minimale kans op lijfsbehoud in de 2e klasse zou hebben. In een wedstrijd met zeer spectaculaire partijen trokken wij uiteindelijk aan het langste eind, maar dat ging niet zonder slag of stoot.

 

Meteen spektakel
Joey bezette het laatste bord tegen de teamcaptain van HMC. In een ongebruikelijke opening offerde Joey een loper voor drie pionnen en kreeg hij tegenspel toen zijn koning het centrum kon verlaten. Dat was helaas maar tijdelijk, want even later wandelde de monarch weer richting het centrum en kwam hij in een lelijke penning terecht. Dat werd hem uiteindelijk fataal.
Op het bord hiernaast speelde Gregor tegen Nel Arts, een icoon in de Bossche schaakscene. En dat Nel het schaken niet verleerd is, werd meteen duidelijk. In een ongebruikelijke opening werd Gregor voor grote problemen geplaatst en dat kostte hem een vol stuk, zonder enige vorm van compensatie. Hij bleef nog wat aanmodderen en geheel tegen de verhouding in kon hij de partij nog naar zich toetrekken. Nel lette even niet op toen Gregor een matnet spande en dat betekende 1-1.

 

De “saaie” partijen
Op bord vier speelde Curd een solide partij. Na een Tarrasch variant in het Frans wist wit geen plan te verzinnen. Curd zette een aanval op op de damevleugel en wist daar een pion te winnen. Hij miste nog stukwinst, maar ook de aanval op damevleugel won aan kracht. Wit bouwde nog 1 truc in de stelling, maar toen hij een paar torens ruilde waren de vrijpionnen niet meer te stoppen.
Mark had een lastige middag en werd hardhandig aan de kant geschoven. In de opening wist hij alle dreigingen van zijn tegenstander nog wel te neutraliseren, maar in het vroege middenspel kwamen niet de beste zetten uit zijn handen. Hierna wist zijn tegenstander diep binnen te dringen en was het pleit snel beslecht.

 

Een tweede mat op het bord
Henk kreeg de witte stukken van het derde bord voor zijn neus. In een hele degelijke partij, waarbij Henk steeds het initiatief in het centrum had, won hij een pion. Dat was het sein voor zijn tegenstander om vol op de aanval te spelen, maar Henk hield alles onder controle, zo ook het extra pionnetje. De heren wisselde af naar een toreneindspel en hierin won Henk een tweede en derde pion. Na promotie van een van deze jongens, mocht Henk het mat nog uitvoeren.
Het bord hiernaast was voor Geert, onze eigen Karpov. Het oogt niet spectaculair, maar er is meer dan je in eerste instantie denkt. Ook deze keer hield Geert de zaken lang gesloten en toen zijn tegenstander zonder plan zetten deed bouwde hij langzaam aan een voordeeltje. Dat hield hij lang vast, maar daar stond veel tijdverbruik tegenover. Uiteindelijk was remise in het teambelang een slim resultaat en daar kon zijn tegenstander ook mee leven.

 

En een derde mat
Het klapstuk van de dag vond plaats op bord een tussen Diederik en Mari van Ooijen. Vanuit een Scandinavische opening offerde Diederik een kwaliteit met een aanval op de zwarte koning. Hier had hij de mogelijkheid om remise te forceren, maar na rijp beraad ging hij er nog eens goed voor zitten. Wat volgde was heerlijk om naar te kijken, wit probeert uit alle macht de koning te veroveren en zwart wil zo snel mogelijk ontwikkelen om zijn verdediging op orde te krijgen. Dat lukte aan twee kanten aardig, hoewel het netmat van wit akelig dichtbij was. Zwart zag dit niet en probeerde een pion naar de overkant te krijgen en toen was daar ineens de gecombineerde kracht van toren, paard en loper die het net dichttrokken. De teamoverwinning was hiermee binnen.
Aan Hans de eer om de laatste partij te beslissen. Hij kwam heel dichtbij, zeker toen hij de vijandelijke linies binnendrong met dame en toren. Dat leverde helaas niets op, door iets te passief spel, maar in het eindspel van toren, paard en zes pionnen aan beide zijden was Hans wel heel alert. Een pion werd veroverd en even later had het paard een tweede hapje te pakken. Ook een derde was voor het grijpen, maar om onverklaarbare reden weigerde het paard. Hierdoor hield wit tegenspel en Hans vond het toen verstandig een halfje af te dwingen met drie keer dezelfde stelling.

Met 5-3 hebben we de eerste overwinning van het jaar binnen en is de rode lantaarn overgedragen aan HMC. Ondanks deze mooie uitslag kunnen we degradatie niet meer ontkomen, omdat we de slechtste nummer 7 van alle tweede klassen zijn. Wel ben ik heel blij te zien dat we ondanks een groot ratingverschil toch een wedstrijd kunnen winnen. Chapeau voor het hele team!
Over 2 weken staat de laatste wedstrijd van het jaar op het programma tegen het sterke Deurne.

 

Dubbelschaak 3 ook niet opgewassen tegen Gardé 2

Dubbelschaak 3 leed voor de vierde keer een 7-1 nederlaag in de tweede klasse. Tegen de koploper met zes man is dat geen schande, maar er had meer ingezeten.

 

Twee afzeggingen
Door vakanties en andere bezigheden was het ons niet gelukt om een volledig team op de been te brengen. Daar kwam zaterdagochtend ook nog de afzegging van Geert bovenop (familie omstandigheden), zodat we met zes man naar Soerendonk reden. Dat leek zelfs even vijf man te worden, maar Joey werd op het nippertje nog opgepikt.

 

Kansloze nederlagen
Op bord 8 experimenteerde Reinder met een nieuwe opening. Om het voorzichtig te zeggen: enige studie is nog wel vereist, want binnen vijftien zetten lag Reinder gevloerd.
Ook Mark kon het niet bolwerken. In het vroege middenspel offerde hij een kwal voor twee pionnen, maar die pionnen kon hij niet behouden. Twee werd een en een werd nul, waarna zijn tegenstander het werk netjes afmaakte.

 

Een wel verdiend halfje
Joey speelde met wit lang zeer sterk. Dreigingen neutraliseerde hij en ook de anaval over de b-lijn kon hij keurig pareren. Daarna won hij een pion en begon opportunistischer te spelen. Dat ging ten koste van zijn verdediging en dat was nu net zijn kracht in het begin van de partij. Met een stuk minder moest ook hij de koning omleggen.
Gregor kreeg het Frans te verwerken op bord vijf en deed dat met verve. Zijn openingskennis was om door een ringetje te halen en door zeer actief spelhield hij de hele partij in evenwicht. Ook een offer van zijn tegenstander, een stuk voor drie pionnen, deed daar niets aan af en zodoende kon Gregor een welverdiende remise noteren.

 

Bizar einde van de wedstrijd
Henk speelde op bord 3 een keurige partij, waarin geen van beide partijen een overwicht leek te hebben. Beide kampen moesten lastig manoeuvreren om hun stukken op de goede velden te krijgen. Op een gegeven moment probeerde Henk het initiatief te pakken door de pionnen voor zijn koning op te spelen en dat leek mij iets te veel van het goede. Er ontstonden flinke gaten rond zijn monarch en dat deed hem uiteindelijk de das om.
Toen was ondergetekende nog bezig. Na een g4 opening van mijn tegenstander ontstond een leuke partij met veel tactische motieven, zeker toen de witte koning in het midden bleef. Mijn tegenstander wist alle klippen te omzeilen en we wikkelde af naar een eindspel met toren loper en paard voor wit tegen toren en twee lopers voor zwart en vijf pionnen aan beide zijden. Door actief spel wist ik een penning vast te leggen en die leverde zowaar een stuk op, maar wit hield dreigingen. Met veel gemanoeuvreer wist ik die dreigingen wist ik die dreigingen te neutraliseren en met de winst voor het beging ik een blunder en liet een dolle toren toe. Remise derhalve en een pisnijdige reporter.

 

Nog twee wedstrijden te gaan
Volgende wedstrijd, 29 maart, is tegen HMC 5, het team dat net als wij nog geen punt heeft kunnen pakken. Het jaar sluiten we thuis af op 12 april tegen Deurne. Ik hoop jullie dan weer allemaal te zien.

 

Curd

 

8 februari: Is 2e klasse NBSB toch te hoog gegerepen?

Toegekomen aan de vierde ronde extern, kwam Vianen 2 op bezoek in Rembrandt bij Dubbelschaak 3. Het werd opnieuw een verdiende nederlaag. Ook deze jongens waren duidelijk te sterk voor ons. We hebben het zeker geprobeerd, maar 6 spelers van ons legden in het laatste uur het loodje. Niet bord 8-speler Joey die met wit heel goed schaakte. Hij zette zijn stukken op goede velden in een Dame-gambiet. Toen zwart passief bleef, speelde hij knap op koningsaanval. Dit leverde eerst een kwal op en niet veel later een dame. Tegenstander gaf op.

 

Joey op de achtergrond in opperste concentratie

 

Bart was toen al klaar en verloor heel snel. Dat gebeurt hem niet vaak, maar hij beoordeelde een directe dreiging verkeerd. Dat werd materiaalverlies of mat. Hans met wit was ook snel klaar. Hij werd overvleugeld op de koningsvleugel, toen hij zijn loper van de zwarte velden moest ruilen en een slechte pionnenstelling kreeg. Dat was kat in het bakkie voor zwart.
Toch ook positief nieuws van de kant van Geert. Hij bleef keurig overeind in een variant van het Frans. Zijn stukken stonden goed en dankzij een gunstige ruil werd het gemakkelijk remise.

 

Geert speelt waarschijnlijk al 40 jaar de Franse opening

 

Dus een tussenstand van 1,5 – 2,5 met nog 4 partijen bezig. En er zaten goede potjes bij. Mark aan bord 4 met wit speelde agressief; iets te......, Langs de open c- lijn probeerde hij iets te forceren, maar dat kostte 2 belangrijke pionnen. En met de lichte stukken is zwart vaardig genoeg om dit goed uit te spelen en te winnen. Gregor aan bord 3 had de leukste stelling van allen, maar of het goed stond voor hem?! De diagonaalpenning op de witte dame leverde niet veel op. Toen wit de stelling binnen kwam met Lxd6, werd het Gregor snel te machtig en besliste zwart de partij met een aftrekschaakje.

 

 

Henk speelde met zwart en stond lange tijd materiaal achter. Hij bleef mogelijkheden zien, echter in het uitgedunde eindspel moest hij toch buigen. Reinder met wit hield de partij lang in evenwicht. In het laatste uur moet hij iets gemist hebben, want hij verloor een belangrijke loper. Het werd dus geen remise; hij verloor uiteindelijk. Daarmee werd de uitslag 1,5 – 6,5 in het voordeel van Vianen 2. Jammer, we komen duidelijk tekort in de 2e klasse. Volgende keer beter!


Hans

 

Sterk spel Dubbelschaak 3 wordt niet beloond

 

Dubbelschaak 3 leed voor de derde keer op rij een 7-1 nederlaag. Deze keer was het spel zeker meer waard, maar deed het ELO-surplus in het vierde uur zich gelden. Hieronder een verslag van de heldhaftige gevechten.

 

Rustig begin
Reinder probeerde op bord zes een nieuwe opening uit en daar moet hij nog wat verder op studeren. Hij werd compleet overlopen en met een schaak op h5 kwam de dame van wit binnen en liet een ravage achter, waarna Reinder het voor gezien hield.
Op bord een won Curd in de opening een pion (met dank aan Job die hem deze opening aan de hand deed). Na de ontwikkeling was die pion voorsprong er nog steeds, maar een plan om verder te komen was er niet. Daarom plaatste hij een tactisch remise aanbod en dat werd snel aangenomen.

 

Lang wachten op andere uitslagen
Joey speelde op bord zeven, net als vorige keer, een sterke partij. Hij kreeg weliswaar een aanval over zich heen, maar die wist hij keurig te pareren. Toen zijn tegenstander in het middenspel iets te ver ging in zijn winstpoging, kwam Joey zelfs veel beter te staan en zijn eerste succes leek in de maak. Helaas werd het hierna iets te moeilijk voor onze benjamin en gaf hij zijn voordeel weer weg. In een dame eindspel met een pion achterstand joeg hij vervolgens de koning van zijn tegenstander over het hele bord, maar kon hij niet voorkomen dat de extra pion doorslaggevend was.
Geert kwam in een heel spannend middenspel terecht waarin beide partijen schijnoffers pleegde. Geert rekende en rekende of een echt offer zou kunnen en vond geen duidelijke weg naar voordeel, die er achteraf waarschijnlijk wel was. Hierna werd hij langzaam weggedrukt en in een dubbeltoren eindspel waren zijn pionnen te kwetsbaar.

 

Toch nog een extra halfje
Spannendste partij van de dag kwam op naam van Gregor, waarbij beide partijen vol in de aanval gingen en een zwarte pion op f3 (Gregor had wit) leek een nagel in de doodskist te worden. Toen deze “nagel” verloren ging stond Gregor ineens drie pionnen voor, maar het loperpaar (tegen loper en paard) leek enige compensatie te zijn. Toch dacht ik dat hij dit zou moeten kunnen winnen, maar een actieve verdediging hield hem op remise.
Zijn buurman op bord vier, Mark, had een lastige middag. Hij speelde uitstekend, maar had behoorlijk wat tijd nodig om deze goede zetten te vinden. Zijn stelling was robuust en ik zag niet hoe zijn tegenstander een vol punt moest gaan scoren. Uiteindelijk deed de klok Mark de das om, omdat hij het niet voor elkaar kreeg om 10 goede (!) zetten in een minuut te doen.
Ook Hans Bakx op het derde bord had moeite om al zijn zetten binnen de afgesproken tijd te doen. Hij moest het opboksen tegen een Franse opening en verloor een pion door onbekendheid met de variant die zijn tegenstandster speelde. In het middenspel zag ik een heel actieve aanpak van Hans, maar al zijn slinkse plannen werden weerlegd. Uiteindelijk kreeg ook hij het niet voor elkaar om in heel korte tijd de zetten te vinden.

 

“Het was makkelijker remise te maken tegen Martien v.d. Meijden dan deze partij te winnen.”
Omdat Bart in zeer goede vorm verkeert, hopte ik dat hij op het achtste bord een punt zou kunnen scoren. Zijn geplande tegenstander kon niet komen net zoals een gebelde vervanger. Tot slot werd een noodplan uit de kast gehaald en stond John Loomans in de speelzaal. Niet de tegenstander waar ik op had geanticipeerd op dit bord. Desalniettemin speelde Bart de sterren van de hemel en ondanks alle druk die John opbouwde gaf Bart geen krimp. Uiteindelijk waren zij als laatste nog bezig en ging het uiteindelijk toch nog net mis voor onze held. John kreeg de kans op de zesde rij binnen te komen met toren en loper en omdat ook de achtste rij onverdedigd was kon Bart mat niet meer ontlopen. John had in de vorige ronde ingevallen in het eerste van Combinatie en tegen Martien gespeeld in Boxtel. Zijn quote vind ik een zeer terecht compliment voor Bart, die zijn huid duur heeft verkocht.

 

Einde van het seizoen
Ondanks deze nederlaag zie ik steeds meer perspectief. We spelen goed, maar hebben nog niet de vasthoudendheid om het ook in het verre middenspel vol te houden. Met iets meer oefening komt dat vast goed. Volgende kans is op 8 februari thuis tegen Vianen 2.

 

Curd

 

Dubbelschaak 3 kan niet voor een stunt zorgen

 

Twee jaar geleden speelde we tegen het tweede van De Kentering en dat wonnen we. Tegen het eerste team uit Rosmalen hebben we geen moment kans gehad om voor een stunt te zorgen. Dat viel ook niet te verwachten met een gemiddeld verschil van 250 ratingpunten per bord. Hieronder een chronologisch verslag van de wedstrijd.

 

De eerste twee nullen
Gregor kwam na twee uur melden dat hij verloren had. Hij was zeer ontevreden over zijn eigen spel en daar kan ik niets aan toevoegen, want ik heb nagenoeg niets van zijn partij gezien.
Zelf speelde ik op bord 1 twintig keurige zetten, maar toen ik met mijn dame een pionnetje snoepte kostte dat een stuk. Daar kreeg ik nog wel een tweede pion voor terug, maar dat was van korte duur. Met een pion voor een stuk gaf ik op, maar precies op het verkeerde moment volgens Fritz. Ook de pion die mijn tegenstander pakte was vergiftigd, alleen de tussenzet om dat te bewijzen heb ik in de partij gemist.

 

Een lichtpuntje
Bart speelde op bord 4 en wist druk op zijn tegenstander te zetten. Die probeerde door een uitbraak op de koningsvleugel tegenspel te creëren, maar dat werd keurig gepareerd door de topscoorder van het derde. Daarna drukt hij zelf door en gaf zijn tegenstander zich gewonnen.
Bij Henk heb ik een paar keer langs het bord gestaan en dat zag er ruim binnen de remisemarges uit. Langzaam verdween er steeds meer materiaal van het bord totdat beiden nog een toren en een licht stuk over hadden. Dat paarden heel vervelende schaakjes kunnen geven heeft Henk op een vervelende manier moeten ontdekken. Zijn toren ging verloren en hij gaf meteen op.

 

De even borden blijven over
Hiermee waren bord 1, 3, 5 en 7 klaar en bleven alleen de even borden over. Joey speelde op het achtste bord een heel gedegen partij en als beloning kreeg hij een remise aanbod van zijn tegenstander. Hij kwam dit keurig overleggen bij de teamcaptain en kreeg de vrije hand. Joey zag nog kansjes en ging er nog eens goed voor zitten. Maar zoals zo vaak, wie een remise achtige stelling probeert te winnen snijdt zich in zijn vingers en zo ook Joey. Toch een goede partij, Joey!
Diederik had zijn dag niet aan bord twee. De opening liep al niet naar wens en in het middenspel had hij kunt- en vliegwerk nodig om overeind te blijven.

 

 

Uiteindelijk werd het een toreneindspel met eerst twee en later een pion meer voor zijn tegenstander. Diederiks koning was helaas afgesneden van het promotieveld en daardoor moest ook hij zich gewonnen geven.

 

Geen verrassingen
Mark speelde een sterke partij aan bord vier, maar had wel te maken met een vrijpion die afgestopt moest worden. Lange tijd lukte dat aardig, maar uiteindelijk moest hij een stuk offeren om de promotie te voorkomen. Dat kon zijn stelling niet hebben en ook hij moest zich gewonnen geven.


Tot slot speelde Reinder zijn partij tot het bittere einde door. En bitter werd het. In een toreneindspel had hij een pionnetje minder en dan moet je heel erg op je hoede zijn om dit actief te verdedigen. Dat ging hem lang goed af, maar zoals zo vaak in schaken is “lang”  niet voldoende. Ook hij moest uiteindelijk zijn koning omleggen.

 

7-1 verliezen van Kentering is geen schande, als je op bijna alle borden meer dan 200 ELO-punten tekort komt. Volgende keer uit naar Asten om tegen de Combinatie 2 te spelen. Dan wordt het tijd om meer dan 1 bordpunt te halen.

 

4 november: Ongemakkelijke vuurdoop van DS 3


Wat zijn ze sterk, de teams die uitkomen in klasse 2 D van de NBSB.
We wisten dat we een aardig potje konden schaken in de 3e klasse. We promoveerden
en mogen nu meedoen in de 2e klasse. In ons eerste treffen zijn we meteen opgerold met 7-1.
Nee, niet door Bayer Munchen of FC Barcelona, maar gewoon Groot Ravenstein 1.
Maar wat mij zal heugen is de ontvangst in de eetkamer van herberg de Keurvorst. Dan wil je
indruk maken en dat lukte.
Maar goed, op het schaakbord moest het gebeuren. Zo geschiedde.
Hans had wit aan bord 1. Prima uit de opening en zwart voor keuzes stellen. Die pakten goed uit.
Wit viel aan met de pionnenmeerderheid op de koningsvleugel. Een koningsaanval was aanstaande.
Maar wit offerde te snel op f7 en kwam niet verder. Zwarts tegenaanval was sterker en wit werd
in een enerverend slot hardhandig mat gezet.
Curd met zwart speelde een merkwaardige konings-indier. Hij deed zijn best voor tegenspel tegen
wis lange rocgade. Maar een goed getimed remise-aanbod kon wit gerust aannemen.
Mark maakte zijn debuut, deed het zeker goed. In een Tarrasch met snel cxd4 won hij een pion
en kwam goed te staan. Gewonnen was het niet volgens mij.Dus remise en goed gespeeld.
Aan de andere borden werd pittig gestreden, maar punten bleven uit.
Gregor en Bart speelden met wit. Kwamen met gelijk spel uit de opening. Echter de tegenstander
kwam met goede combinaties en wonnen op beie borden.
Joey speelde Italiaans. Dat ging lange tijd goed. In het middenspel rond zet 20 ging het fout en
verliest een pak materiaal en snel de partij.
Henk speelde met een Konings-indische variant die zwart zeker kende. Hij kwam beter te staan
en liet Henk mistasten op zijn koningsvleugel. Er was geen houden aan.
Tot slot Reinder. Die had gewoon moeten winnen. Hij wikkelt ergens in het late middenspel
verkeerd af en staat pardoes verloren.
Dat was balen, enkel twee remises gescoord.
Hopelijk herpakken wij de volgende wedstrijd.
Hans Bakx