Externe competitie

Dubbelschaak 1

De tussenstand en persoonlijke scores zijn te vinden via deze link.

 

11 mei: Dubbelschaak remiseert tegen Voerendaal in laatste wedstrijd van het seizoen

De laatste externe competitie ronde van het seizoen 2013 - 2014 staat voor 10 mei op de agenda.
Uit tegen Voerendaal III in het fraaie Zuid Limburg (uw schrijver is hierin ietwat bevooroordeeld).
Zalencentrum Keulen te Klimmen, biedt de schaker deze middag een dak boven het hoofd en een biertje uit de tap.

 

 

 

Voor de Dubbelschakers staat er weinig meer op het spel dan het verdedigen van de eigen eer.
Zowel Martien als Peter kunnen de titel 'topscorer' van klasse 3H verdienen. Bij winst, verlies of gelijk spel handhaaft Dubbelschaak zich op plek twee achter DJC I. Er is een kleine kans dat Dubbelschaak nog promoveert bij een misstap van de mannen uit Stein maar hier durft niemand geld op in te zetten.
Mogelijk kunnen we nog beste nummer twee worden in de landelijke derde klasse. Dubbelschaak heeft voorafgaand aan de laatste ronde, 14 matchpunten en 42 bordpunten vergaard. Twee kandidaten uit klasse 3C hebben elk 14 matchpunten en 43/45 bordpunten. Of hiernaar gekeken wordt bij bijvoorbeeld terugtrekking van een team uit de tweede klasse weet ik niet.
Onze tegenstanders daarentegen hebben nog wel wat te verliezen, bij een verlies en ongunstige uitslagen bij andere wedstrijden uit onze poule is degradatie nog mogelijk. Venlo II is al gedegradeerd. De tweede degradant kan nog komen uit 4 kandidaten. Voerendaal heeft hierin weliswaar niet de slechtste papieren maar verwacht wordt dat de limburgers geen risico gaan nemen en sterk zullen opkomen. Zelf misten we twee vaste spelers, zowel Wil als Camiel hadden zich afgemeld. Ik speelde deze middag liever de rol van non playing captain gezien de mogelijkheid van degradatie bij mijn andere club. In Diederik en Gilion heeft Dubbelschaak twee sterke invallers gevonden, heren bedankt!
Klokslag 12 uur begon de wedstrijd (niet). Maar een klein kwartiertje later kon de strijd beginnen.

 

De paringen:
Dubbelschaak I (2012)   Voerendaal III (2021)
1 Rob van Meurs (2135)   Marcel Frenken (2113)
2 Michel van der Stee (2139)   Claus Andok (2109)
3 Niels Heystek (1883)   Tom  Vrouenraets (1871)
4 Peter Boll (2141)   Eric-Jan Morren (1793)
5 Michiel Luijpen (1967) -  Paul  Struemer (2107)
6 Martien van der Meijden (2130)   Jan Fober (2014)
7 Gilion Berkelmans (1902) -  Bart van der Zwet (2112)
8 Diederik Claassen (1795)   Hans Dam (2052)

 

Rond half drie viel de eerste uitslag.  Michel kreeg een remiseaanbod in een stelling waarin wit ruimtevoordeel heeft maar zwart heeft de zaakjes op orde. Wanneer wit wat probeert, krijgt zwart ook kansen.

 

Stelling na 19..,Ph5.

 

Martien speelde tegen de degelijke Jan Fober.  Vanuit de Meraner bereikte zwart een positioneel plusje met een fraai paard op d5. Wit daarentegen kreeg aanvalskansen, voordat deze op het bord kwamen, was een remiseaanbod aangenomen.


 

Martien in de denktank na 16. a3. In de analyse bleek dat zwart hier had moeten ruilen.

 

Het eerste punt deze middag werd behaald door Peter. Eric-Jan kwam niet onverdienstelijk uit de opening maar verloor het zicht op de stelling waar een venijnig De4 een stuk won, wit gaf direct op. En passant pakte Peter meteen de topscoorderspositie over van Camiel en is dus de best scorende speler van klasse 3H. Gefeliciteerd Peter!
 

Stelling na 16. b4.


Niels bezorgde Dubbelschaak een verdiende 1-3 voorsprong door de draak van Tom te kraken in 22 zetten. Een erg fraaie partij vandaag van de Dubbelschaker. In de analyse was de zwartspeler niet tevreden over 9....  Ld7. Dit geeft aan dat wit het verder vrij optimaal gespeeld heeft (weliswaar heeft fritz zijn zegje niet mogen doen).

 


Stand na 12..,Pxh5.


Met weinig tijd op de klok weigert onze snodaard remise. Met slechts een paar minuutjes op de klok brengt Niels de vis op het droge.


Hierna vonden de beide invallers het wel welletjes
Gilion trof in Bart van der Zwet, een in bloedvorm verkerende Voerendaler gebrand op een extra puntje. Wit kreeg een aardig plusje na de opening met verdubbelde torens op de c-lijn vanuit een Nimzo-indier.
Bart is echter niet snel onder de indruk in plaatste een paard op e4 wat druk op de witte stelling uitoefende. Ruil van een stel torens vervlakte de stelling en na herhaling van zetten is remise bereikt (de manier van twee stijfkoppen om remise te bereiken zonder dit te hoeven aanbieden).


Bart schrijft met bevende hand 18. Tc2.

 

Onze tweede supersub., Diederik speelde tegen Hans en bokste op tegen een overwicht van 30 kilo en 250 elo-punten, vooral dat laatste was een reden tot zorg. Onze Died is echter voor d'n duvel niet bang. Bovendien blijft Died van mening dat hij zelf 250 ratingpunten hoger heeft dan de lijst aangeeft. Died smeet een moderne opening op het bord met 1....  d6. Hans begon te duwen en kreeg ruimteoverwicht en het loperpaar. Wit had echter nog iets meer moeten duwen maar door actieve reacties van zwart kreeg Diederik voldoende tegenspel waarna de vrede werd getekend.

 

Diederik in gepeins verzonken (of in slaap gevallen) na 11. Dd3.

 

Zo was vroeg in de middag een 2-4 voorsprong bereikt voor de underdog.  Succes bleef echter uit.  Michiel speelde tegen de sterk spelende Paul. In de opening verloor Michiel een belangrijke pion en het loperpaar.  Paul voerde dit degelijk naar winst.Michiel op zoek naar zijn pion,  helaas stond die al naast het bord.

 

Rob was als laatste klaar vanuit een interessante opening leek wit voordeel te hebben. Ik heb niet precies gezien hoe het verder ging maar zwart kreeg stevige tegenkansen. Het kwam zelfszover dat wit een kwaliteit moest inboeten.  In de tijdnoodfase speelden beide spelers niet geheel nauwkeurig mar wit behield zijn voordeel en voerde ditverder tot winst.

Openingsproblemen voor zwart??

 

En zo is het externe seizoen weer voorbij. Voor het 2de achtereen zijn we zeer overtuigend 2de geworden. Hopelijk zit er volgend seizoen net iets meer in!

 

De eindstand:

Stein, gefeliciteerd met jullie kampioenschap!

 

En om voor eeuwig vast te leggen, de topscoorders van klasse 3H:

 

Camiel

 

Andere Dubbelschaak aktiviteiten

Overigens... op 21 juni organiseert Dubbelschaak het 3de Huub van Dongen Memorial rapidtoernooi. Dit toernooi beleeft elk jaar weer een unieke formule en zo ook dit jaar. Voor meer info kijk op: http://www.dubbelschaak.nl/memorial. Er zijn al ruim 30 aanmeldingen met bijna evenzoveel barbecuers! Mis dit leuke evenement niet!

 

Verder organiseert Dubbelschaak ook een WK pool, waaraan ook schakers van buiten de club aan mogen deelnemen. Meer info hierover is te vinden op http://www.dubbelschaak.nl/wkpool.

 

 

 

Terug naar het ronde overzicht van team 1.