Externe competitie

Dubbelschaak 1

De tussenstand en persoonlijke scores zijn te vinden via deze link.

 

8 februari: Na ruime winst Dubbelschaak op Venlo 2 wacht nu de kraker tegen DJC Stein

Dubbelschaak heeft de druk op favoriet DJC Stein optimaal weten te vergroten door ook in aanloop naar de onderlinge wedstrijd te winnen en op gelijke voet te blijven in matchpunten. Beide teams hebben nog alles gewonnen en dus betekent dat de volgende ronde de absolute climax van de competitie in klasse 3H zal plaatsvinden. Stein is op basis van rating huizenhoog favoriet, maar in zo'n onderlinge ontmoeting kan alles gebeuren.

Een ding is zeker... De Dubbelschakers zullen met 200% zelfvertrouwen de wedstrijd tegemoet zien!

 

De wedstrijd tegen hekkesluiter was lange tijd erg onduidelijk. Wil won weliswaar heel snel, duidelijk was ook dat Rob een moeilijke middag zou beleven, even later moest Camiel het wederom doen met een paar seconde op de klok voor het rechterrijtje op het notatieformulier en zagen we Guido pardoes een stuk kwijtraken in goede stelling. En met 2 snelle remises zou het zomaar kunnen dat we tegen de degradatiekandidaat, die overigens wel in sterkste bezetting op was komen draven, matchpunten gingen morsen.

Echter.... dankzij een onverwachts bezoek van Superman (zie verderop in het verslag) sloeg het voordeel definitief om in groot Boxtels voordeel en konden we uiteindelijk een 6-2 overwinning noteren.

 

Onze invaller D'n Died was als eerste klaar. Hij viel in voor zijn goede maat Niels, die op het moment van naborrelen een paar jaloersmakende foto's opstuurde, waarin hij lekker van een cocktail aan het genieten was in een hangmat op Curacao... Maar onze Died maakte een prima invalbeurt. De opening was niet zo spectaculair: 1. e4, c5 2. c3, d5 3. exd5, Dxd5 4. d4 en toen speelde zwart meteen 4. ..,cxd4. Dat is niet de meest ambitieuze voortzetting. Died speelde tegen de teamcaptain van Venlo en die besloot al snel remise aan te bieden in gelijkwaardige stelling. Waarschijnlijk wilde hij goed zicht hebben op de verrichtingen van zijn team. Onze Died was er in ieder geval wel blij mee en nam het aanbod dankbaar aan.

 

Michiel kende een perfecte voorbereiding... Uitgebreid detective onderzoek vooraf en minimale openingsvoorbereiding daaropvolgend zorgde voor een fenomenale aftrap van zijn partij. Met zwart kreeg hij 1. e4, c5 2. Pc3, e6 3. g4!? tegen. Maar ja... Michiel wist dat en zodoende knalde hij a tempo 3. ..,d5! uit zijn mouw en zo stond daar na een zet of 10 al bijna -1.0 op de scoreborden van de schaakengines. Toch moest Michiel rond die periode wel wat tijd investeren en toen hij op zet 17 een remiseaanbod kreeg in een stelling waarin ook zijn voordeel inmiddels weer grotendeels verdwenen was, vond hij het wel welletjes. En zo erg was het niet... immers, op de andere borden stonden we op dat moment nog lang niet zo slecht!

 

Michiel met zwart, een zet voor het einde van de partij.

 

Niet veel later stond daar dan toch de eerste overwinning op het scorebord. En die was afkomstig van onze voorzitter Wil! En deze overwinning was zeer bijzonder, want het was zijn eerste overwinning in het eerste team van Dubbelschaak sinds 1882! Een punt welke dus met veel bombarie gevierd werd! En terecht... want Wil speelde een juweeltje van een partij. Een foutloze partij. Die FMs van Stein kunnen zich maar beter flink wat zorgen gaan maken!

 

De stelling op Wil zijn bord 1 zet voor het einde. De zwarte stelling is hopeloos!

 

Zie hieronder voor de partij.

 

Hierna duurde het eventjes voor de volgende partij klaar was en in die tijd leken er zich even wat donkere wolken samen te pakken boven Grandcafe Rembrandt. In korte tijd verslechterde namelijk Rob en Camiel hun stellingen aanzienlijk en verloor Guido prompt een vol stuk. Toch kwam het allemaal goed... Rob verloor zijn partij, maar alle overige borden wonnen uiteindelijk toch aardig overtuigend! Hoe bizar het ook mag klinken.

 

Laten we dan eerst maar die verliespot van Rob onder de loep nemen. Rob speelde tegen een jong kereltje, maar eentje die al heel aardig kan schaken! Ik meen gehoord te hebben dat die beste Max in de laatste 3 jaar iets van 600 ratingpunten ofzo is gestegen... Inmiddels is hij inmiddels de 2100 gepasseerd en is daarmee vermoed ik voor het laatste seizoen aktief in het 2de team van Venlo. Hij speelde als sterkste Venloƫr op bord 1 en deed dat met verve.

 

Dankzij de witte aktieve toren op c4 had Rob een heel moeilijk eindspel te keepen

 

Na een zeer rustige Caro-Kann opening (hoe kan het ook anders) kwam uiteindelijk bovenstaande stelling op het bord. Rob had het even hiervoor wat verkeerd getaxeerd en kwam via een positionele fout in deze stelling terecht. Dat het zo snel slecht zou gaan had hij vooraf niet ingeschat, maar na de komende witte zetten Le3 en Ta4 ging het heel snel bergafwaarts. Rob besteedde veel tijd de partij te kunnen redden, maar kreeg geen enkele kans meer.

 

De bizarste partij van de dag was ongetwijfeld die van Guido. Guido kreeg met wit de Benoni tegen en had hier duidelijk meer kaas van gegeten dan zijn tegenstander. Zie hieronder de stelling na de 18de zet van wit.

 

Guido zijn tegenstander oogt redelijk relaxed, maar zal die octopus op d6 toch niet bepaald fijn hebben gevonden.

 

Maar niet veel later ging het in superieure stelling toch serieus mis. Kijk eens naar nevenstaand diagram. Zwart probeert een leuke truc uit en Guido trapte er helemaal in. De vraag is hoe dit schaak op te heffen. Kh1 ligt voor de hand, maar Guido dacht, waarom niet wat aktiever dat schaak opheffen door er een stuk tussen te zetten? En zo speelde Guido 22. Dc5??? en zag een vol stuk de doos in belanden met 22 ..,Txd6!!. Een heel leuke truc, maar niet zo fijn om tegen te krijgen natuurlijk. Het terugslaan van de toren mag helaas niet. Op "paard maal" staat de witte dame in en op "pion maal" volgt Ld4+ met damewinst. Ofwel... het paard op d6 was ineens foetsie.

Maar daarna kroop Guido pas uit zijn schulp... wat zeg ik? Guido onderging een gedaantewisseling, trok zijn trui uit, en wie zat daar ineens??? SUPERMAN!!! Zie de foto rechts...

Op deze nog veel sterkere truc dan Txd6 had de zwartspeler geen antwoord. In de tijdnoodfase raakte hij het spoor volledig bijster. Reeds op de 30ste zet gaf hij het stuk zomaar weer terug en zag daarna in een stelling met ongelijke lopers zijn koning onder vuur genomen worden. Hij probeerde nog wel naar de damevleugel te vluchten, maar dat kostte gewoonweg teveel houtjes. Een bizarre wending...

 

Camiel had de Superman truc niet nodig om zijn partij te winnen, maar ook dit was een potje langs de rand van de afgrond. En dan bedoel ik niet zozeer het verloop van de partij, maar meer het feit dat Camiel met nog ongeveer 1 minuut op de klok, en nog 15 zetten te gaan, nevenstaande stelling rechts met wit moest gaan zien te overleven. Zwart speelde hier nu 25. .., Tf7. Een prima zet, want het verleidelijke .., Tf4 haalt niet zo heel veel uit op dameschaakjes op de e-lijn en eventueel op g5 als de koning naar h6 vlucht. Camiel durfde het aan om te vervolgen met 26. h5, want na 26 .., gxh5 lijkt de g-lijn toch ook wel een probleem te worden voor wit. Toch had Camiel het ontzettend goed ingeschat, want zelfs de engines die tegenwoordig gemakkelijk ratings halen van +3000 zien geen voordeel voor zwart. De partij ging door met enkele rustige zetjes, waarin zwart toch langzaam maar zeker in steeds mindere stelling verzeilde. Uiteindelijk maakte een grote fout een snel einde aan de partij.

In de diagramstelling links heeft wit zojuist op a2 geslagen, maar zag dat afgestraft worden met 35. c5!!. De belangrijke pointe van deze zet is het vrijmaken van de d-lijn voor de witte toren. Als zwart namelijk neemt is het snel mat doordat de toren op de 7de rij met schaak binnen gaat komen. En als zwart niet slaat valt de pion op d6 waarna het ook snel gedaan is.

 

Met een 4-2 voorsprong waren er nog 2 partijen bezig na de tijdscontrole. Maar van deze partij was inmiddels al lang duidelijk dat die in ieder geval niet meer gingen verliezen. Martien en Peter stonden beide goed tot gewonnen en wisten uiteindelijk hun partij overtuigend te winnen.

 

Martien harkte de 2 matchpunten binnen voor Dubbelschaak na een regelmatige winstpartij met zwart met zijn favoriete Najdorf.

 

Martien met zwart kon bogen op een eindspel met een ijzersterk loperpaar.

 

Hetgeen wat de Najdorf zo'n ongelofelijk sterk wapen maakt is de pionnenstructuur. Wit probeert vaak tot een aanval te komen, maar als zwart die succesvol afslaat dat blijft wit vaak achter met een slechter eindspel, voornamelijk gebaseerd op een verminkte pionnenstructuur. Deze partij kenmerkte zich hier volledig door. Kijk maar naar nevenstaande stelling, welke na de 21ste zet van wit bereikt werd. Wit heeft 3 pionnengroepjes, waarvan 1 pion geisoleerd is, terwijl zwart 2 pionnengroepjes heeft. Dat wil overigens nog niet zeggen dat zwart hier al beter staat, helemaal niet. Maar als wit niet iets nuttigs onderneemt loopt hij wel het risico snel minder te komen staan.

De partij verliep vanaf hier erg voorspoedig voor zwart. Wit spendeerde veel tijd, maar kwam niet tot een plan. Uiteindelijk ruilde wit een keer zijn loper voor het sterke zwarte paard op e5, iets waar zwart toch niet bedroefd om was. In het eindspel dat erop volgde bleek het zwarte loperpaar namelijk veel te sterk te zijn en de witte stelling viel verbazingwekkend snel om.

 

Peter won als laatste zijn partij. Peter heeft een bijzonder variantje, welke in geen enkel theorieboek te vinden is. En het bizarre is dat dat variantje de laatste maand al 3x op het bord gekomen is. En zijn score hiermee is verbazingwekkend hoog... 2,5 uit 3.

In deze partij liep het eigenlijk al vanaf begin af aan op rolletjes. Wit was duidelijk verrast door de originele openingsaanpak en had heel wat damezetten nodig om uiteindelijk weer terug in de eigen linies te bivakkeren. Het kostte hem denk ik een zet of 5, waar Peter handig wat ontwikkelingszetjes voor terug kreeg. Peter had door die ontwikkelingsvoorsprong dus het initiatief, maar het leek erop dat wit toch remise kon maken, als hij maar gewoon die pion op d6 uiteindelijk had terug gepakt. Waarom hij dat niet deed is een raadsel, maar nu was het eindspel met die pion meer wel heel erg goed voor zwart.

 

Peter Boll

Peter ziet het weer zonnig in, nadat wit een zet eerder niet op d6 sloeg... nu is dat lang niet zo sterk meer.

 

En inderdaad was het eindspel voor wit niet te houden. Peter marcheerde met al zijn pionnen rustig naar voren terwijl wit niks anders kon doen dan lijdzaam toezien. Toen uiteindelijk zijn stelling helemaal stuk was gaf hij het maar op.

 

Uiteindelijk dus een 6-2 overwinning... mede mogelijk gemaakt door onze sterinvaller Superman!

Volgende maand dus de kraker tegen DJC Stein!

 

Terug naar het ronde overzicht van team 1.