Huub van Dongen Memorial met live muziek groot succes! - Vladimir Epishin wint overtuigend

Zaterdag 20 juni vond de 4de editie van het Huub van Dongen Memorial plaats. Het feit dat Epishin het toernooi op zijn naam schreef, het toernooi kende voor het eerst in de historie de deelname van enkele GMs, was niet eens zo bijzonder. Nee, wat het toernooi bijzonder maakte was de band Two of Us! Vanaf de lunch vermaakten zij spelers en toesschouwers met fantastische hit uit de '60s, voornamelijk van The Beatles en Simon & Garfunkel. Het was heel bijzonder om zo 62 schakers te aanschouwen die hun potjes aan het schaken waren terwijl tegelijkertijd live muziek gespeeld werd.

De band Two of Us wordt gevormd door Jos Vervoort en Adrie van Osch. Beiden zijn zwagers van Huub en zij hadden toegezegd speciaal voor deze editie van het toernooi, die toevallig samenviel met de 59ste verjaardag van Huub, het toernooi op te sieren met een optreden. Een erg mooi gebaar en de schakers hebben er ook echt van genoten! Overigens was het voor Two of Us natuurlijk ook een heel bijzonder gebeuren... Live muziek spelen in een verder muisstille zaal, geen applaus tussen de nummers door (de schakers zijn immers aan het schaken) en mensen die in plaats van hun te bewonderen nu juist aandacht voor iets heel anders hadden, namelijk schaken!

Toch heeft ook de band ervan genoten en zij speelden tot ver nadat het toernooi afgelopen was, toen inmiddels de barbecue begonnen was.

Muziekquiz

Het toernooi bestond niet alleen uit schaken en live muziek. Nee, Niels Roy van EschHeijstek was uitverkorene tot quiz-master en hij had een zeer fraaie muziek quiz opgezet. Hij zette de schakers tussen de rondes door ook aan het werk en zij moesten op verschillende stukjes muziek telkens raden wie de uitvoerend artiest was samen met de naam van het nummer. Hierbij bleek dat het verschil in muziekkennis misschien nog wel groter was dan het nivo in schaken deze middag. En die was al groot, getuige een ratingverschil van ongeveer 1500 punten tussen de sterkste en zwakste schaker! Nee, sommige schakers wisten haast geen antwoord op papier te krijgen, terwijl juistManuel Bosboom anderen bijna alles goed hadden! Het waren wel de Dubbelschakers die veruit het beste waren in deze muziek quiz. Brent Burg werd 3de, Rob van Meurs 2de, maar overuigend winnaar werd Roy van Esch! Hij was erg blij met deze overwinning en bij de prijsuitreiking koos hij het goede schaakboek van Paul van der Sterren: Fundamental Chess Openings. Zie de foto links (foto: Rene Olthof).

Schaken

Zoals gezegd kreeg het schaken deze bijzondere dag iets minder aandacht, maar er was volop te genieten! Liefst 62 schakers waren deze dag naar Grandcafe Rembrandt gekomen om de combinatie van live muziek en schaken eens te proberen. Hiermee zat de zaal bomvol... de inschrijving was zelfs al even voor aanvang van het toernooi al gesloten! Tweevoudig titelverdediger Manuel Bosboom (zie foto rechts) was wederom van de partij, maar het was duidelijk dat hij het deze keer lastig zou krijgen. Deze sympathieke IM kreeg aan top van de ratinglijst gezelschap van de GMs Vladimir Epishin en Alexandre Dgebuadze alsmede IM en goede vriend van Huub, Herman Grooten. Een waanzinnige sterke bezetting voor een klein toernooitje zoals het Huub van Dongen Memorial eigenlijk toch wel is! Deze, maar ook alle andere schakers speelden fantastische partijen. Het lukte echter niemand de titelhouders van de 1ste 4 plaatsen te houden. Uiteindelijk bleek Alexandre Dgebuadze de pechvogel van hen te zijn. Hij werd namelijk 4de en viste daarme net achter het net met betrekking tot de prijzenpot.

Onbedreigd 1ste werd Vladimir Epishin. Hij won tot en met ronde 6 alles overtuigend, ook tegen Alexandre, Manuel en Herman. Alleen in ronde 7 stond hij een remise toe, toen Dubbelschaker Guido Jansen al snel met een remise aanbod kwam. Een verdiende toernooiwinst voor Vladimir dus, maar hiermee komt ook meteen de beste Dubbelschaker van de dag in beeld. Guido behaalde met 5.5 uit 7 een mooie gedeeld 4de plaats, samen met Dgebuadze en andere Dubbelschaker Brent Burg. Guido was op WP echter de sterkste en werd hiermee de trotse winnaar van de Gulden Hoekpion bokaal, de prijs voor de beste Dubbelschaker.

Hierboven Guido achter de witte stukken, vlak voor aanvang van de kortste partij van de dag tegen toernooiwinnaar Epishin (foto Rene Olthof). Beste jeugdspeler van de dag werd Janne Allaart. Ontzettend knap werd deze jonge meid, die recent nog Nederlands kampioene tot 10 jaar werd, gedeeld 17de met 4 punten uit 7 partijen! Hiermee wist ze de andere jeugdspelers ruimschoots voor te blijven!
De poedelprijs was er voor Rien van Esch. En hij had dubbel en dwars deze prijs verdiend, want hij eindigde met 0 uit 7 op de laatste plaats, maar stelde wel een bed beschikbaar voor Epishin, die de nacht bij hem kon doorbrengen. Het was kennelijk een gezellige avond geworden waarin lekker gegeten werd, veel geschaakt en zelfs de Russische politiek ter sprake kwam. Dubbelschaak heeft Vladimir Epishin, die toch vaak wat nors en een tikje onverzorgd overkomt, leren kennen als een allerbeste man. Niks kwaads in de zin, maar door wat onfortuinlijke gebeurtenissen in zijn verleden nu de touwtjes aan elkaar moet zien te knopen met het spelen van veel schaaktoernooien.

Nu vergeet ik natuurlijk nog de 2 IMs die samen de 2de plaats pakten. Manuel Bosboom en Herman Grooten verloren weliswaar beiden van de toernooiwinnaar, voor het restant wonnen ze alles en eindigde hiermee samen op de 2de plaats. Hieronder staan ze samen goedlachs op de foto (foto Rene Olthof) tijdens de prijsuitreiking.

Na afloop van het toernooi werd er nog lang live muziek gespeeld door Two of Us.

Het toernooi werd beeindigd met zoals gebruikelijk een verrukkelijke barbecue. Hiermee is voor Dubbelschaak een bijzonder succesvol seizoen ten einde gekomen. Niet alleen werd een mooie editie van het Huub van Dongen memorial georganiseerd, in de externe competitie wisten zij met 2 teams kampioen te worden en dus te promoveren! Het 1ste team zal komend seizoen gaan spelen in de ijzersterke 2de klasse KNSB!

Maar dat later... nu is het tijd voor vakantie...

PS Er zijn nog veel meer foto's gemaakt gedurende de dag. Ze zijn te bekijken op de Facebook pagina van Dubbelschaak of door hier te klikken. De schaakpartijen die op de e-boards gespeeld zijn kunt u hieronder naspelen (de partijen zijn door Komodo 8 geanalyseerd en de evaluatie van deze sterke engine is onder het schaakbord te volgen. In de annotatie vind je de beste zet volgens Komodo, op plaatsen waar de speler daar juist een beduidend mindere zet speelde). Als laatste: gedurende het toernooi werden de schaaklimericks die de deelnemers moesten maken voor de 1ste editie van dit toernooi volop bekeken op de aanwezige beamer en tv. Wilt u deze nog eens rustig nalezen en genieten van de meest fantastische woordspelingen... ik heb ze in deze foto-galerij gezet.