Huub van Dongen Memorial

Op zaterdag 24 juni 2017 organiseert schaakvereniging Dubbelschaak '97 de 6de editie van het Huub van Dongen Memorial toernooi. Zoals altijd zal dit gebeuren in de vorm van een 7-rondig rapidtoernooi (20 min pppp) met geldprijzen en voor de liefhebbers een heerlijke afsluitende barbecue. Het toernooi telt mee voor het NBSB Grand Prix circuit in categorie B.

Het toernooi vindt plaats als onderdeel van de seizoensafsluiting van Dubbelschaak '97.
Voorheen werd dit toernooi georganiseerd als het toernooi om de Gulden Hoekpion. Ook dit jaar zal de beste Dubbelschaker de bijbehorende prachtige bokaal in ontvangst mogen nemen. Voor de toernooiwinnaar staat er uiteindelijk een mooie  geldprijs te wachten van 100 euro. De nummers 2 en 3 ontvangen respectievelijk 50 en 25 euro. Nieuw is dat we extra geldprijzen hebben voor de 3 spelers die het hoogst boven hun rating hebben gescoord, ofwel het grootste verschil tussen de TPR en eigen rating. Dit zijn prijzen van respectievelijk 40, 25 en 10 euro.

Thema eindspelstudies

De organisatie probeert elk jaar het toernooi weer een eigen smaakje te geven. Het item van deze editie zal zijn: "eindspelstudies". Peter Boll zal dit thema op deze dag gaan verzorgen. Peter is, evenals Huub dat altijd was, een groot fan van schaakstudies, en dan in het bijzonder de eindspelstudies. Hieronder een voorbeeld:

eindspelstudie

De vraag is hoe wit dit eindspel alsnog naar zijn hand kan zetten?

Het antwoord:

Als wit 1.c7 speelt volgt Td1+ 2.Kc6 Tc1+ 3.Kd7 Kf6 en zwart offert de Toren en loopt met de eigen pion door.

Wit wint alleen op deze wijze met de Saavedra manoeuvre:
1. Txf5! Txf5 2. c7 Tf6 3. Kd5 Tf5 4. Kd4 Tf4 5. Kd3 [5. Kc3 5... Tf1 6. Kb2] 5... Tf3 6. Kc2! Tf2 7. Kb3 Tf3 8. Kb4 Tf49. Kb5 Tf5 10. Kb6 Tf6 11. Kb7 1-0
Compositie gemaakt door Robert Fontana in 1944.

Peter zal tussen de schaakpartijen door verschillende studies aan jullie laten zien. Verder zullen jullie zelf ook nog aan het werk gezet worden natuurlijk. De beste oplosser van de dag zal nog een leuk prijsje krijgen!

Barbecue

Na afloop van het toernooi wordt er volgens Dubbelschaaks traditie een heerlijke barbecue verzorgd, vanaf een uurtje of 18u. U bent hier natuurlijk ook van harte voor uitgenodigd. De kosten van deze meer dan ruimschoots verzorgde barbecue zijn 18,50 euro.

Aanmelden voor het toernooi en eventueel de barbecue kan alvast door hier te klikken.

Tijd en plaats

Het toernooi wordt gehouden in het clublokaal van Dubbelschaak ’97, Grand Cafe Rembrandt, Rechterstraat 56 in Boxtel. Het is niet toegestaan meegebrachte consumpties te nuttigen; er is van alles verkrijgbaar. U kunt zich inschrijven aan de zaal vanaf 10.00 uur. Het toernooi begint om 10.40 uur en rond 13.10 wordt er gepauzeerd. De prijsuitreiking is rond 17.00 uur.