Draait alles om Piet tegenwoordig?

Dubbelschaak-1 naar 3e plaats.

Na 3 ronden staan we er een stuk beter voor dan een jaar geleden. Nu ongeslagen op een derde plaats. Maar het was zeker spannend zaterdagmiddag in De Gruyterfabriek tegen HMC2, waar we vorig jaar nog nipt van verloren, tot Job het beslissende halfje binnenbracht. Ook onze teams 2 en 3 speelden die middag in dezelfde ongezellige, te donkere, te volle zaal met veel te kleine tafeltjes. Onwaardig voor een club die in de KNSB Meesterklasse speelt. Alleen de spelers die dicht aan de raamzijde speelden hadden wat normaal licht. De bar en analyseruimte zijn wel geschikt om gezellig te spelen. Wel enerverend om met onze 3 teams in een zaal te spelen naast toppers.

Piet De Gruyter is de naam van een grootgrutter die ouderen nog wel kennen, van “het snoepje van de week” en de boodschappen aan huis gebracht. Dat was toen velen nog geen auto hadden en de moeders vaak nog niet werkten. In de Hinthamerstraat in ’s-Hertogenbosch staat nog een gevel met de naam van deze toen beroemde regionale grootgrutter uit de naoorlogse jaren. In de jaren ’80 werd het markante hoofdkantoor met zijn gele bakstenen aan de Orthenstraat afgebroken en was een tijdperk voorbij. De fabriek waarin we speelden en de veemarkthallen (nu Brabanthallen) waren een begrip en hebben een nieuw leven gekregen. Veel kleine bedrijfjes hebben zich daar gevestigd. Ik was positief verrast.

Een van de Pieten van de dag.

Een van de Pieten van de dag.

Als je de naam Piet laat vallen ontstaan er tegenwoordig diverse associaties. Over de knecht van Snieklaas gaan we hier geen letters aan verspillen. Maar de naam Piet van Berge was in diezelfde naoorlogse tijd de secretaris van HMC, (overigens eveneens een fusie vereniging zoals Dubbelschaak) een bindende kracht. Hij was iemand die goed in de gaten hield of er ergens een schaker in de regio kwam wonen. Hij zocht deze op en zorgde dat hij welkom werd geheten bij de vereniging. Die spirit en gastvrijheid waren gezonde groeikrachten van deze nu enige vereniging in Brabant die meesterklasse speelt. Als je zoals ik, ruim 25 jaar bij HMC gespeeld hebt, waarvan een groot aantal jaren aan bord 1 van het 1e team, dan kom je op zo’n middag veel oude bekenden tegen. Hoewel HMC een sterke vereniging is en altijd veel jeugd heeft gehad, is de kern ernstig aan het vergrijzen. Ook zij kampen met een probleem van de continuiteit …. Maar zij hebben dus ook nog een Piet van Eijndhoven. En hoe het met deze Piet met Zwart ging zien we straks.

Als voordeel hadden we dat HMC2 zeker niet in hun sterkste opstelling voor de dag kwam. Diverse spelers moesten invallen in HMC1 wat overigens hard onderuit ging tegen Rotterdam. Ik kwam daardoor aan bord 2 met zwart tegen de invaller en oude coryfee Loek Mostertman. Mijn eerste partijen speelde ik al in 1977 tegen hem. In totaal heb ik 18 partijen tegen hem gespeeld, waarvan er 13 met zwart. Totale score in mijn voordeel 10-6. De laatste twee partijen met een winst voor Dubbelschaak.

Ik kreeg wederom dezelfde opening als vorige keer aan bord 1. Loek ruilde vroeg dames en hoopte met het loperpaar in het voordeel te zijn, maar na teveel pionzetten in de opening staat hij na 12…Pd4! al verloren.

Hier speel ik nu ..,Pd4! Zowel Pc2+ als Pb3 dreigen. Er is al geen houwen meer aan.

Zwart wint de kwaliteit. In de slotstelling bij zet 25 (zie hieronder) verliest hij nog een stuk en was het eerste punt voor ons binnen.

loek_peter

Voor iemand die een verslag moet maken wel prettig, alhoewel er natuurlijk eerst nog wat na-geanalyseerd moest worden:

DSC05758 - ronde 3 KNSB-competitie HMC Calder 2-Dubbelschaak 97 - Den Bosch 2016 (Olthof)

(foto Rene Olthof)

Kijkend op dat moment op de andere borden was Camiel ook zeer sterk uit de opening gekomen en Job speelde verdienstelijk tegen Tom Verhoeven. Martien was weer bezig een ingewikkelde aanval op te zetten tegen Piet van Eijndhoven en Rob had een solide stelling. Brent had met wit niet veel uit de opening tegen Frits Obers. Guido stond beduidend beter tegen Gert de Rooij. Alleen Michel had een stelling zonder tegenkansen tegen Jeroen van de Bersselaar.

IMG_6003

Een kansloze nederlag voor Michel

Kort daarna kwam Brent tot remise en duurde het een tijd voor er meer gebeurde. In zijn partij was mogelijk in onderstaand fragment nog ruimte voor verbetering:

brent

Wellicht dat i.p.v. 10.Dd4-d2 de dame beter naar d3 kan gaan dat houdt druk op b5.

Helaas gaf Rob pardoes een stuk weg, maar Camiel veroverde een kwaliteit en had ook nog veel druk. Toen de tijdnoodfase in ging vielen er plots twee terechte punten aan onze zijde. Camiel had veel materiaal gewonnen en won terecht. Voor een analyse van zijn partij zie hieronder:

Martien won ook nadat die een toren veroverde en de tegenaanval afsloeg.

Teamcaptain Martien pakt een vol punt (foto Rene Olthof)

Teamcaptain Martien pakt een vol punt (foto Rene Olthof)

Zijn partij is hieronder te vinden met analyse van hem zelf:

Helaas werd Michel voor de 3e keer op rij met een nul getrakteerd en kwam Guido slechts tot remise, wat achteraf ook nog wel slechter had kunnen zijn. In onderstaande stelling had Guido net afgewikkeld naar een voor hem ingeschat gewonnen eindspel. Guido speelde namelijk Pbd5!?.

guido

Zwart speelt echter koeltjes ..,Lg7 en alhoewel het nog een tijdje op +1 bleef hangen kreeg Guido er niet meer dan een halfje uit. Als Guido in de diagramstelling Pc4 of zelfs d5 had gevonden had de winst hem niet meer ontgaan.

Het was toen dus 4-2 voor ons, maar Robs stelling was vooral alleen maar rekken.

Rob overzag een gemakkelijk truc en werd daarna kansloos weggespeeld.

Rob overzag een gemakkelijk truc en werd daarna kansloos weggespeeld.

Job was degene die goed speelde maar toch onnodig een kwaliteit verspeelde. Gelukkig dat hij er twee pionnen voor had. Het lukte hem om de laatste pion van wit te ruilen en daarmee was winst voor wit onmogelijk. Een terechte overwinning was binnen!

Matchwinnaar Job die met zwart tegen Tom een prima plusremise maakte!

Matchwinnaar Job die met zwart tegen Tom een prima plusremise maakte!

En zodoende staan we zowaar op de 3de plaats! Voor de persoonlijke scores en tussenstand zie hieronder:

uitslagen_team1

stand_team1

Peter Boll

5 Reakties

  1. Leuk verslag, gefeliciteerd team 1, uitstekende prestatie!
  2. Leuk verslag Peter! Na de wedstrijd zijn we met 5 Dubbelschakers en een jeugdige HMCer uit gaan eten bij Rhodos, bij de Sint Jan. Heerlijk gegeten! Nog iets later pakten we nog een afzakkertje ergens op terras. Het ging natuurlijk over schaken en een kerel die naast ons zat hoorde dat aan en vertelde ons dat niet lang geleden hun terras onderdeel was van een vrijgezellen feest. Een of andere schaker gaf simultaan schaak tegen voorbijgangers en hij was zwaar onder de indruk. Niet alleen won die schaker alle partijen, hij had ook prima door als er op een ander bord een illegale zet werd uitgevoerd! Wel... dit moest natuurlijk het vrijgezellen fuif van Twan Burg zijn! :-)
  3. Peter, je hebt Inderdaad een aantrekkelijk verslag geschreven verluchtigd met mooie foto’s en partijen. Kortom, het is weer smullen geblazen. Heel mooi vind ik dat je de legendarisch secretaris Piet van Berge van HMC Den Bosch nog even in het zonnetje zet. Ook ik ben door hem destijds persoonlijk overgehaald om lid te worden van zijn “Hertogstad”. “Maar ik kan helemaal niet zo goed schaken”, pruttel ik nog tegen. “Maakt niet uit, jongen”, zegt hij op gemoedelijke toon, ‘dat wordt vanzelf beter”! Hij had natuurlijk moeten zeggen “Dat zul je nooit leren ook”. Of ik dan nog lid was geworden van de schaakvereniging, durf ik toch te betwijfelen. Een paar dagen na deze ontmoeting staat hij bij mijn eerste schaakpartij geïnteresseerd toe te kijken.
  4. Rob
    Bedankt Peter! Lekker leesvoer. De Zwarte Piet van de maand gaat deze keer, inderdaad, naar de organisator van het veel te kleine tafeltje en waardeloos licht (ik kon zelfs bijna de klok niet aflezen... en waar laat je je kopje (overigens heerlijke) koffie. En wat mijzelf betreft: ik heb dit jaar al heel vroeg een Snieklaas cadeautje uitgedeeld. Verbazingwekkend dat Pierre (buiten Limburg natuurlijk gewoon "Piet") deze geste zonder blikken of blozen zo pietluttig aanneemt. Er restte mij niets anders dan door te spelen als Piet Snot. Ik begrijp dat jullie geen hoge Piet hebben van mijn vertoonde spel, excuses daarvoor.
  5. Beste heer van der Meijden, Zoals ik zaterdag 5 nov. bij mijn welkomswoord aan u en de andere gasten vertelde, ben ik sinds kort voorzitter van HMC dus ken ik nog zeer weinig schakers buiten mijn eigen club. Ik kon dus niet weten wie in het gedrang de teamleiders waren, maar niettemin heb ik wel kennis kunnen maken met o.m. de teamleider van Pathena Rotterdam. Deze wilde iets meer licht op enkele borden en dat was in no time naar tevredenheid geregeld door de tafels iets te verplaatsen. Als u ook bij mij was gekomen met uw aanmerkingen, dan zouden wij er wat aan hebben kunnen doen. In team 1 zat tot mijn verrassing zelfs een speler die ook lid is van HMC en mij goed kent. Dus als u mij niet meer kon bereiken dan was hem dat zeker gelukt. De Brasserie was voor ons als schaaklocatie nieuw en ik had uiteraard rekening gehouden met aanloopproblemen. De staf van de Brasserie stond klaar om terstond in te grijpen. Als u de tafels te klein vond ( voor team 1 bedoelt u dat, neem ik aan, want de speelruimte voor alle andere teams was ruim genoeg) dan had ik uit de brasserie tafels bij laten plaatsen. Daar stonden er nog genoeg en in de speelzaal was daarvoor voldoende ruimte. Wat betreft de verlichting. Ik had de firma, die in die zaal de verlichting verzorgd, stand by staan om met los te plaatsen armaturen plaatselijk bij te lichten. Maar als ik daartoe geen verzoek krijg dan kan ik dat niet ruiken. Ik neem deze gelegenheid overigens te baat om te melden dat ik het zeer op prijs gesteld heb dat aanwezigen mij hebben bedankt voor een kennelijk ( ik kan dat nog niet vergelijken) buitengewoon gezellige schaakmiddag met - inderdaad- voortreffelijke koffie. Ik weet niet of daar Dubbelschakers tussen zaten, maar bij deze dan. Luigi De Mas