DE ENE REMISE IS DE ANDERE NIET

Een partij wordt remise, als er voor beide partijen geen winst meer in zit. Soms, zelfs vaak, spelen bij deling van het punt ander motieven. Niet zien hoe het verder moet, het teambelang, tevreden zijn met het halve punt, iedereen zal dat wel eens overkomen. En tijdnood? Zeker, dat weegt ook zwaar!
Uit de laatste twee teamwedstrijden waarin ik meespeelde twee opvallend bijzondere remises.

Allereerst uit de match Rochade B - Dubbelschaak B in de avondcompetitie. Ebe speelde met zwart op bord 2 en met nog enkele minuten op de klok kreeg hij de onderstaande stelling op het bord. Vlug deed hij een zet, ik meende Pf7, en bood remise aan. Zijn tegenstander nam dat na enig nadenken aan en stelde daarmee de overwinning voor zijn team veilig. Wij stonden er met z'n allen bij en zagen eigenlijk niks bijzonders.
Gewoon remise dus!

Hartstikke jammer voor ons, zoals Ebe later thuis ook merkte.
"Ik had toch iets véél beters kunnen doen!" verzuchtte hij met enige droefheid ...

Diagram A: D. Mulders-Ebe Reitsma

bviewC

Opgave 1: Wat bedoeld Ebe, ofwel zoek de zwarte winst.

Soms zit het tegen, soms zit het mee! In de uitwedstrijd van Dubbelschaak 2 tegen De Raadsheer 2 in Zundert kreeg ik met zwart na een bijzonder moeizame partij, waarin ik vooral in de opening voortdurend mijn stukken verkeerd bleef neerzetten, de volgende stelling op het bord. Wit heeft net een kwaliteit geofferd op c6 en op het dameschaak had ik maar één zet, met de koning naar f7. Het zal duidelijk zijn dat zwart totaal verloren staat. Daar maken we dus ook een vraag van!

Diagram B: Willem de Kort-Tom van Stiphout na zet 22

bviewA

Opgave 2: Hoe wint wit snel?

Maar wit had mededogen en speelde in de stelling het verbijsterend zwakke 23.d4-d5. Die pion nam ik subiet met de dame en de stelling zag er voor mij in een klap een stuk vriendelijker uit! Het vervolg was 24.Pf3-e5+ en omdat ik er niets voor voelde mijn eigen toren op h8 in te metselen deed ik 24...Pf6. Wit speelde 25.Pg4+ en ik ging terug naar f6. Die zettenreeks werd herhaald en dus remise! De vraag is nu wie met dit resultaat het meest tevreden mocht zijn! Behalve dan onze captain, want wij wonnen uiteindelijk met 4,5-3,5!

De eindstelling van deze remisepartij is zodanig bijzonder, dat ik er meteen maar een apart diagram én een opgave aan waag.

Diagram C: Willem de Kort-Tom van Stiphout na zet 26

bviewB

Opgave 3: Zoek de witte winst.

Nee. De ene remise is zeer zeker de ander niet.
Soms zit het tegen en soms wel erg mee!

Voor wie het niet ziet: De antwoorden volgen over een dag of 10.

14-12-2015
TOMSTIP

 

 

 

 

5 Reakties

  1. Martien van der Meijden
    Leuk artikel Tom! En erg leuk dat we er een columnist bij hebben! :-) Ik vermoed dat in de partij van Ebe hij ..,Lg4 had kunnen spelen. Dat dreigt mat en als wit dat verhinderd met Lb3, volgt er c2. De 2de opgave is het begin van met Pe5+... Die laatste heb ik nog niet gevonden...
  2. Hoi Tom in de laatste lijkt me Lg5 dodelijk, maar misschien zie ik het nu ook verkeerd. leuke pot
    • Leuk dat je reageert Willem! Ik zat al te denken een link naar Zundert te sturen, maar onze website wordt kennelijk toch wel gevonden. Jouw suggestie klopt trouwens. Ik heb wel erg gemazzeld in deze partij, niet?
      • Ja ik heb het laten liggen, al met al was het een gezellige middag (en avond). Succes verder en misschien tot volgend jaar. Groet Willem
  3. Martien geeft bij opgave 1 het juiste antwoord: 1...Lg4 met mat in 4! 2...Pf7# kan alleen gedekt worden met een loperzet naar c3 of g6 en na c2 blijkt die loper overbelast: zwart haalt dan dame (of loper!) op c1 en die geeft mat. Opgave 2: 23. Pe5+ Kf6 24. Dc1! en het is al helemaal uit! Wit dreigt mat met 25. Lg5+ en als zwart 24...h6 speelt komt gewoon 25. Lxh6 waarna de witte dame alsnog mat geeft. Bij opgave 3 is 27.Lg5+ inderdaad de winnende zet. Na het slaan van de loper volgt: 28. Dc1+ Kh5 29. g4+ Kh4 30. Df4 Tf8 31. Dg3+ Kg5 32. h4+ Kh6 33. g5+ Kh5 34. Dg4#. De zwarte koning mag steeds niet terug naar f6 vanwege Df4# en als zwart op zet 27 de loper niet slaat komt g4+ met zetverwisseling.