Nooit meer oneven?

Beste Dubbelschakers,

Ik wilde een idee met jullie delen, nog voordat ik ga onderzoeken of dit technisch mogelijk is (alhoewel het dat volgens mij wel is). Als jullie het namelijk niks vinden ga ik er verder geen tijd in stoppen.

Het is als volgt: op de club hebben we nogal eens een oneven aantal bij een interne avond. Heel jammer voor diegene die die oneven is, want die kan meestal onverrichte zaken weer huiswaarts. Maar met behulp van de eboards en schaakengines kan dit opgelost worden. We zouden namelijk Fritz/Komodo als speler op kunnen nemen in de deelnemerslijst van de interne competitie. Als de indeling onverhoopt een oneven aantal deelnemers laat zien, dan wordt Fritz ingezet om de indeling even te maken. Je speelt dan dus op het eboard tegen Fritz welke ingesteld op een speelsterkte aangepast aan die van jezelf. Die wordt dan bijvoorbeeld ingesteld op jouw Dubbelschaak rating afgerond naar het dichstbijzijnde 100-tal omhoog. Als je dus een rating van 1625 hebt, speelt je tegen een computer met rating van 1700.

Op deze manier kan altijd iedereen spelen! En het is wellicht zelfs mogelijk om deze partij tegelijk met het andere bord te streamen op het internet.

Laat aub weten wat je ervan vindt via de reakties hieronder!

8 Reakties

  1. Leuk idee! Mijn voorkeur heeft het om de rating van Fritz naar beneden af te ronden. Het is vaak zo lastig computers te verslaan. . . .
  2. Wij hebben in een grijs verleden al eens een computer ingezet bij de interne competitie van de Waltoren. Het bleek echter dat het psychologisch erger is om van een computer te verliezen dan van een mens. Vooral ook als in de stand een computer dus boven je komt te staan. Sommige mensen weigerden zelfs om tegen de computer te spelen. Eventuele uitvoering van dit plan moet dus met enige omzichtigheid gedaan worden.
  3. Wat mij betreft oké. Naar beneden afronden lijkt mij ook beter. Geeft dan al voldoende tegenstand.
  4. Persoonlijk ben ik liever oneven dan dat ik tegen een computer speel. Het idee hierboven vind ik echter niet slecht, zeker als blijkt dat anderen spelen tegen een engine wel acceptabel vinden.
  5. Een leuke toevoeging met de nieuwste software is ook dat de PC je een rating performance geeft, voor afzonderlijk de opening, het middenspel en het eindspel. Verder is het natuurlijk ook zo dat je maar max 1 keer tegen de PC uit hoeft te komen. Dat is nog wel te overzien lijkt me :-).
  6. Wel een constructief idee! Maar als men in de gelegenheid is om vooraf op de site te kijken of het oneven is kan men zelf beslissen om te komen en te spelen. Wellicht is een kort berichtje naar betreffende oneven speler ook een optie,
  7. Goed punt Mark. Een van de nadelen van de indeling online zetten is dat degene die oneven is dat kan zien en mogelijk niet komt. Maar wat als er nu onverhoopt iemand niet komt, dan heb je 2x oneven en kan uiteindelijk iedereen spelen. Daarom zie ik toch graag degene die oneven is op de club, voor het geval dat mijn indeling niet helemaal klopt met de schakers die op komen dagen. En als je weet dat je tegen Komodo moet spelen... wel, dan kom je toch gewoon :-).
  8. Een goed initiatief Martien! Voor mij is het zo dat ik kom schaken om een partij tegen een mens te spelen. Ik vind het niet leuk om tegen een computer te spelen. Ik denk dat we keus moeten laten aan de oneven speler of hij tegen Komodo wil spelen of oneven wil zijn. Als ik vooraf zou weten dat ik tegen Komodo zou moeten spelen, blijf ik liever thuis.